Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρονική παρακολούθηση για την φοροκλοπή !

Ένα δίκτυο(on line) που θα διασυνδέσει όλες τις ταμειακές μηχανές και τα λογιστήρια της χώρας με τα κεντρικά συστήματα της Γεν. Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος του νέου μέτρου είναι να παρέχεται άμεση ενημέρωση προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων και να καταπολεμηθεί δραστικά η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Αυτή η on line ηλεκτρονική καταγραφή, διασταύρωση και πιστοποίηση αυθεντικότητας των συναλλαγών κατά τη στιγμή της έκδοσης κάθε παραστατικού, θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με πολλαπλά οφέλη, αφού εκτός του ότι θα επιτυγχάνει την σε «πραγματικό χρόνο» (on-line) καταγραφή των συναλλαγών,και θα παγιδεύσει την βιομηχανία των πλαστών τιμολογίων, θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα άντλησης πολύτιμων στοιχείων για τις οικονομικές συναλλαγές τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται.

Επιπλέον θα προφυλάσσει τους επιτηδευματίες από το να γίνουν ακούσια λήπτες πλαστών τιμολογίων και θα απλοποιεί σημαντικά τις υποχρεώσεις των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων.

Γίνεται αντιληπτό ότι, αντί να εφαρμόζεται υπέρμετρη και άδικη φορολόγηση συνεπών και ειλικρινών πολιτών και επιχειρήσεων, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται πλέον στην αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος, που επί δεκαετίες ταλανίζει την οικονομία μας.

Η φοροκλοπή ή φοροδιαφυγή , αποτελούσε και αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αποτελούν το κλασσικότερο μέσο νομιμοποίησης, ξεπλύματος μαύρου και βρώμικου χρήματος.

Με το on line δίκτυο καταπολεμούνται φορολογικές απάτες τύπου «καρουζέλ» (κυκλική απάτη), «φοίνικα»(αναβίωση επιχειρήσεων που ήταν σε αδράνεια και ...επαναδραστηριοποιήθηκαν), «φαντομά»(εικονικότητα προσώπου),«κλεμμένης ταυτότητας» και πολλά άλλα τεχνάσματα και πρακτικές που είχαν εφεύρει επιτήδειοι ,στοχεύοντας στη μείωση ή στη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων έμμεσων ή άμεσων φόρων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας της on line προαναφερόμενης σύνδεσης.
Ήδη εκπονείται το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2009.

Ας ελπίσουμε να μην αντιδράσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και έχουμε τραγελαφικές και παράλογες καταστάσεις, όπως συνέβη με τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Αντίδραση για την οποία δικαίως τους απενεμήθη ο τίτλος ....«κόμματα των... βενζινάδων» ή «κόμματα της ....μόνιμης αντίδρασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: