Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τρεις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ


Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς οργανισμούς -και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με το γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στη σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ επιβάλλεται «η συνεννόηση και η συνεργασία, πάντοτε όμως με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεών τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τυχόν εμπόδια και παρακώλυση της συνεργασίας των δύο Οργανισμών εξαιτίας πολιτικών λόγων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα ακόλουθα: «Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών χρειάζεται πριν απ' όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της».


«Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Βεβαίως, αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σχετικά με τη συμβολή της χώρας μας στην ομαλοποίηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί την κύρια αποστολή του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες».


«Η Ελλάδα -πρόσθεσε- και στο Αφγανιστάν, όπως και άλλες διεθνείς αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, συμμετέχει και συμμετέχει ενεργά».


Επισήμανε ακόμα ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών θεσμών».


Μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της προώθησης των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία και η προώθηση του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: