Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ξεκινάνε τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η απόφαση για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 70% για δάνεια προς τις επιχειρήσεις προκείμενου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα ύψος 2δις ευρώ αφόρα όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου , που έχουν συσταθεί μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2009 και δεν είχαν καταστεί προβληματικές μέχρι τον Ιούλιο του 2008.
Τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης για επενδυτικούς σκοπούς , και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, με σειρά αποφάσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια.
Παράλληλα, με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 καθώς και τα μεταγενέστερα έως και 20 Απριλίου 2009.

Επίσης, παρέχεται εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για δάνεια από τις Τράπεζες προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του δημοσίου για νέα ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες των βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Λέγκα προβλέπεται ότι:

- Θα παρέχεται εγγύηση του δημοσίου σε ποσοστό 80% για την λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι και 30/6/2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

Σε ότι αφορά την παροχή εγγύησης του δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% ενώ το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων.

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις παροχής εγγύησης του δημοσίου για τη λήψη δανείων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 70% και θα αφορά επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί έως 14/7/2009 και θα αφορά επίσης συμβάσεις δανείων που θα κατατεθούν μέχρι 31/12/2010.



Δεν υπάρχουν σχόλια: