Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γιάννης Μανώλης

Την παραίτησή από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε με δισέλιδη επιστολή που έστειλε στον πρόεδρος της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο πρώην πλέον βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης.



Όπως, αναφέρει σε επιστολή που διένειμε στους δημοσιογράφους, έκρινε σκόπιμο να επισπεύσει την απόφασή του να παραιτηθεί, θέλοντας να διευκολύνει τον Καραμανλή ενόψει των φημολογούμενων πρωτοβουλιών του.



Στην επιστολή που έστειλε στον Σιούφα, ο Γιάννης Μανώλης, ρίχνει αρκετά καρφιά. Καλεί τον πρωθυπουργό να λάβει αποφάσεις, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει την παράταξη σε αυτοκτονία. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνει ότι το σύνθημα «Ήρθε η ώρα του Καραμανλή» είναι όσο ποτέ επίκαιρο, καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει εδώ και τώρα σε αυτοκάθαρση. Ο Γιάννης Μανώλης αφήνει αιχμές και προς στελέχη της Ν.Δ. που όπως λέει θέλουν να οδηγήσουν τον Καραμανλή σε εκλογική συντριβή.



Πιο αναλυτικά, στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μανώλης αναφέρει: «Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ ν' ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της ΝΔ και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν, αναδεικνύοντάς τον αρχηγό και δυο φορές Πρωθυπουργό.



Έχει υποχρέωση, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, ν' αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα τη φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης».


Υποστηρίζει ακόμη πως τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που «ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο».



«Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλείψεις τους έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους, ενώ θέτουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της ΝΔ διαθέτουν και κρίση και μνήμη», συνεχίζει.


Καταλήγοντας καλεί τον πρωθυπουργό να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση: «Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της ΝΔ βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες "ήρθε η ώρα του Καραμανλή" γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Οφείλει να προχωρήσει σ' αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες. Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Θα τον κρίνει όμως, αυστηρά η ιστορία, εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως, μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση».



Την έδρα στο νομό Αργολίδας, καταλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Κρανιάς, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ
και πρώην υπεύθυνος επαρχιακού Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.


Στα τέλη Ιουλίου, ο κ. Μανώλης είχε προαναγγείλει την αποφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα στις 7 Σεπτεμβρίου.


«Επειδή λοιπόν εγώ δεν μπορώ να διαφωνώ μόνιμα, γιατί αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην παράταξή μου, ακολουθώ την έντιμη στάση και λέω "όχι, με 151 δεν μπορώ να το κάνω, δεν μπορώ να μένω και να λέω την άποψή μου και λέω φεύγω για να μπορώ να μιλάω ελεύθερα"», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε ο κ. Μανώλης.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ο κ. Μανώλης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

«Παραιτούμαι,

Α) Για να θυμίσω ότι υπάρχουν στο λεξιλόγιο και οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση σε υπουργούς και πολιτικούς οι οποίοι διαχρονικά και διακομματικά αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για σκάνδαλα, ανεπάρκειες και γκάφες τις φορτώνουν με ευκολία σε δημόσιους λειτουργούς και ιεραρχικά κατώτερους υπαλλήλους.

Β) Γιατί διαφωνώ με την ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος στις καταγγελίες για χρηματισμό κομμάτων, υπουργών και βουλευτών» (πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση «Ζήμενς»).

Γ) Γιατί διαφωνώ με την επίθεση απαξίωσης που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι στα πλαίσια του Συντάγματος λένε αλήθειες που ενοχλούν και ψηφίζουν κατά συνείδηση την ίδια στιγμή που η πολιτική και η εκδοτική εξουσία προστατεύουν γόνους πολιτικών τζακιών που τα ονόματα τους εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων.

Δ) Γιατί δεν συμφωνώ με το καθεστώς ατιμωρησίας και προστασίας που παρέχουν διατάξεις νόμων όπως αυτές περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικής ασυλίας σε πολιτικούς που μπήκαν στη πολιτική για να πλουτίσουν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων.

Ε) Γιατί πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση και ενώ το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, έχει αποτύχει να βελτιώσει τη θέση της χώρας και των πολιτών της...

Αντίθετα, στο διάστημα αυτό διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες συρρικνώθηκε δραματικά η μεσαία τάξη, αυξήθηκε η φτώχια, η ανεργία , η φοροδιαφυγή, ενώ ενισχύθηκαν προκλητικά ακόμα και με χαριστικές ρυθμίσεις τα κέρδη τραπεζών και νταβατζήδων. Παράλληλα, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που κυριαρχούν στη δημόσια διοίκηση δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των πολιτών».


Και καταλήγοντας, ο κ. Μανώλης δηλώνει:

«Γι' αυτούς και πολλούς άλλους λόγους παραιτούμαι, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και επειδή θέλω να μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο χωρίς να ακούω πίσω μου πικρόχολα σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εμάς τους πολιτικούς, με την ελπίδα να σταματήσει κάποτε ο κατήφορος και η απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος».