Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Επιδοτήσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις!

Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, επενδυτικού ύψους 600 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ με ποσοστό 50-65% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.



Νέες ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτικό χώρο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δρομολογούνται με ταχύρυθμες διαδικασίες από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου με βάση ειδικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον.


Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται μέχρι του 50% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης ενώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, (πλην Εύβοιας και Κρήτης) το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται μέχρι 65%.


Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων ενίσχυσης κυμαίνεται από 100 χιλιάδες ευρώ έως 15 εκατομμύρια ευρώ κατά την υποβολή της αίτησης και αφορά σε μικρομεσαίες επενδύσεις, για σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες ενός ευρέος φάσματος της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.



Οι νέες ενισχύσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια του Μέτρου 123Α «Επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με ποσοστό 70% περίπου από κοινοτικούς πόρους.



Συγκεκριμένα στα πλαίσια του παραπάνω μέτρου θα ενισχυθούν οι τομείς: κρέας, γάλα, αυγά – πουλερικά, μέλι, σηροτροφία και άλλα είδη δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.


Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στις πυρόπληκτες περιοχές όσο και στις περιοχές που επλήγησαν, από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με πριμοδότηση της βαθμολογίας τους.

Αιτήσεις για τις επενδύσεις και ενισχύσεις αυτές μπορούν να υποβάλλουν Ατομικές Επιχειρήσεις, Εταιρείες κάθε μορφής δηλ. Ν.Π.Ι.Δ. (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους της περιοχής των νήσων Αιγαίου Πελάγους και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 200 εκ. ευρώ.



Το εν λόγω πολύ σημαντικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων ορίζεται η 25η Αυγούστου 2009 και ημερομηνία λήξης η ημερομηνία εξάντλησης των διαθεσίμων πιστώσεων του μέτρου.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις αιτήσεις – μελέτες υποβολής προτάσεων από τις 10 Αυγούστου 2009 από την Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ – Τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών αρ. 5 καθώς και από τις οικείες Περιφερειακές ή Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής (Γεωργικής) Ανάπτυξης.


Ήδη υπεγράφη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία το προβλεπόμενο ύψος δέσμευσης δημόσιας δαπάνης για την κάλυψη των αιτήσεων ενίσχυσης της κατηγορίας αυτής ανέρχεται στο ποσό των 300.000.000 ευρώ.


Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε τα εξής:


«Με συνέπεια και αποφασιστικότητα υλοποιούμε όλες τις μεγάλες επιλογές και τα προγράμματα προοπτικής για την ελληνική γεωργία κατά τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας και των ελλήνων αγροτών και δουλεύουμε γι αυτό με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και επεξεργασμένες αποφάσεις.



Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον των αγροτών μας και δίνουμε νέες μεγάλες ευκαιρίες για ένταξη επενδύσεων σε δυναμικές καλλιέργειες και τομείς προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, να ενισχύσουμε την ελληνική περιφέρεια και αν αυξήσουμε τα εισοδήματα όσων πιστεύουν και ασχολούνται με τα προϊόντα της γης.



Με το πρόγραμμα αυτό συμβάλλουμε στην ενοποίηση των διαδικασιών της μεταποίησης,, της τυποποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες στους τρεις αυτούς τομείς προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων του κάθε αγρότη και του κάθε καταναλωτή



Καλώ τους έλληνες αγρότες, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις συνεταιριστικές, δημοτικές κ.α. να ενδιαφερθούν για τα πολλά και πρωτόγνωρα προγράμματα χρηματοδότησης και ενίσχυσης που έχει ανακοινώσεις το ΥΑΑΤ τον τελευταίο καιρό και να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης που τους προσφέρονται»



Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για τις νέες προοπτικές ανάπτυξης στον αγροτικό κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρονται:


- Το πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων αγροτών για το 2009 ύψους 100 εκατομμυρίων. Ευρώ με το οποίο θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν φέτος χιλιάδες νέοι αγρότες, από όλη την Ελλάδα και ανεξάρτητα από την προηγούμενη επαγγελματική τους απασχόληση, με γενναία κίνητρα και ειδικές ενισχύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν δικές τους δραστηριότητες και επιχειρήσεις.


- Πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική, κοινωνική, τουριστική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών, συνολικού ύψους 370 εκατ. €. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργούνται νέες προοπτικές για σύγχρονες δραστηριότητες στον αγροτικό χώρο, ιδιαίτερα από αγρότες και επιχειρηματίες, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας στην περιφέρεια, τη δημιουργία νέων συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



- Μικρά σχέδια βελτίωσης για την κτηνοτροφία ύψους 50 εκατομμυρίων ευρω.



- Οι νέες εθνικές επιλογές για την γεωργία τα επόμενα χρόνια όπως γνωστοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις οποίες διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο σημαντικών αποφάσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων για την προστασία και ενίσχυση βασικών ανταγωνιστικών τομέων της ελληνικής γεωργίας.



Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης απάντησε τα εξής:



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Την Παρασκευή ανακοινώσατε τις νέες εθνικές επιλογές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πως αυτά τα μέτρα ευνοούν τους Έλληνες αγρότες;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ωφελούν πάρα πολύ τους αγρότες διότι όπως σας είπα μας ενδιαφέρει η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και η ενίσχυση του κοινωνικού στοιχείου. Με βάση αυτά επιλέξαμε προϊόντα τα οποία είναι ελληνικά, είναι ανταγωνιστικά και επιλέξαμε περιοχές άγονες και δυσπρόσιτες ώστε να ακολουθήσουμε το μέσο όρο των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν θα έχουν τις δυνατότητες και θέλουν κοινωνική στήριξη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων φέτος και μάλιστα λένε ότι αυτό θα είναι και μια αιτία ακόμη να στήσουμε και μπλόκα . Πως απαντάει σε αυτό το υπουργείο ;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το απήντησα και στη Βουλή. Κατ’ αρχήν να μην προτρέξουμε και να πούμε ότι θα είναι χαμηλές οι τιμές. Δεν είναι βέβαιο αυτό. Όπως ξέρετε είμαστε σε μια παγκόσμια αγορά και υπάρχουν κανόνες του ανταγωνισμού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο με τα διάφορα προγράμματα και με τις διάφορες στηρίξεις οι οποίες μας δίνουν το κοινοτικό και το εθνικό πλαίσιο θα προσπαθήσουμε πάντοτε να στηρίξουμε τον έλληνα αγρότη, όπως τον στηρίζουμε μέχρι σήμερα και κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν βλέπουμε μια σειρά μέτρων τα οποία πήραμε τους τελευταίους μόνο έξι μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: