Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Η επιστολή των γαλάζιων ευρωβουλευτών

Ανεφάρμοστες εξακολουθούν να παραμένουν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Αυτό αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, την οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η επικεφαλής της Ομάδας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου.



Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι παρ' όλο που το πρόβλημα των ιδιαίτερα καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη συνεχίζει να λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις (εφέτος κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία) και έχει τεθεί σε διαδοχικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[1], οι σχετικές προτάσεις του Κοινοβουλίου προς τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης -περιλαμβανόμενης και της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επεμβάσεως- παραμένουν μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους ατελέσφορες.


Περισσότερα στο 1 σχόλιο...


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27 Αυγούστου 2009

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να τεθεί το θέμα των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανεφάρμοστες εξακολουθούν να παραμένουν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αυτό αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, την οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η επικεφαλής της Ομάδας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι παρ' όλο που το πρόβλημα των ιδιαίτερα καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη συνεχίζει να λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις (εφέτος κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία) και έχει τεθεί σε διαδοχικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , οι σχετικές προτάσεις του Κοινοβουλίου προς τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης -περιλαμβανόμενης και της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επεμβάσεως- παραμένουν μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους ατελέσφορες.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ακόμη ότι το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών πιθανότατα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητηθεί το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη στην επόμενη Ολομέλεια και να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους μπορούν να υιοθετηθούν και να τελεσφορήσουν ταχύτερα οι σχετικές προτάσεις του Κοινοβουλίου. Σκοπεύουν ακόμη να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός ψηφίσματος, με το οποίο θα απευθύνουν έκκληση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, και θα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ταχεία και ευέλικτη διάθεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και το 2007 με την άμεση και πάλι παρέμβαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης με αφορμή τις δραματικές διαστάσεις των τελευταίων πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να πληροφορηθεί για το ενδεχόμενο να προταχθεί -στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - ως πιλοτική πολιτική η πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης. Ο κ. Σκυλακάκης παραθέτοντας σειρά στοιχείων για τις πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη, οι οποίες καταστρέφουν ετησίως πάνω 4 εκ. στρέμματα δάσους ανέφερε: "Τα δάση δεν μπορούν να αναπαραχθούν με το ρυθμό που καίγονται με σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν επίσης και οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με προοπτική να αρχίσει να υλοποιεί μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική προσαρμογής μετά το 2013. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επιδιώκει να διαμορφώσει μια στρατηγική προσέγγιση για την πρόληψη των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, η οποία θα απαιτήσει μεταξύ άλλων και την αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών. Οι κοινές πολιτικές πρόληψης είναι απαραίτητες, καθώς τα προβλήματα των φυσικών καταστροφών αναμένεται να επιδεινωθούν με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές", κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.