Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ποντιακή απόβαση στην Τραπεζούντα

http://3.bp.blogspot.com/_PL6y2QO2Owg/R7XVvTjGhII/AAAAAAAAFGw/1ObpuT0zi3Q/s400/%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%A3%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%91+12.jpg

Μαζικό «παρών» θα δώσει και φέτος ο Ελληνισμός, κυρίως ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις παρυφές του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα στην Τουρκία.

Αύριο Σάββατο, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, θα φτάσουν εκεί πάνω από 1.000 άτομα κι είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται ένα τέτοιο μαζικό προσκύνημα, με πρωτοβουλία του συντονιστή της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της Ρωσικής Δούμα Ιβάν Σαββίδη.

Ενα φεριμπότ θα ξεκινήσει από την άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, το Σότσι της Ρωσίας, και θα μεταφέρει στην Τραπεζούντα περί τα 350 άτομα, ενώ τρία αεροπλάνα θα μεταφέρουν κόσμο από τη Θεσσαλονίκη, τη Μόσχα και ένα ακόμη αεροδρόμιο της Ρωσίας. Επίσης λεωφορεία θα μεταφέρουν προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη και από κοντινές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής στην περιοχή, γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Τούρκοι τροφοδοτούν με μια σειρά προκλήσεων την ένταση στο Αιγαίο. Τα δύο περασμένα χρόνια οι τουρκικές Αρχές είχαν κρατήσει διακριτική στάση. Εντονη ήταν φυσικά η παρουσία σημαντικού αριθμού ένοπλων στρατιωτών και αστυνομικών, οι οποίοι ωστόσο ήταν απόλυτα διακριτικοί. Ιδια στάση ελπίζεται να τηρηθεί και φέτος, χωρίς οποιαδήποτε παρατράγουδα, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν.
Πέρυσι για πρώτη φορά, η αποστολή με επικεφαλής τον Ιβάν Σαββίδη μετέφερε στη Μονή ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά κι ο Ελληνοπόντιος βουλευτής, μιλώντας στα Ποντιακά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θύματα των Τούρκων κάνοντας λόγο για γενοκτονία...


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: