Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Σημάδια για θερμό πολιτικό χειμώνα

Καλοκαίρι αγωνίας, αλλά και προσδοκιών, διέρχονται σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τα στελέχη τους να μελετούν τις εξελίξεις στην οικονομία, να αναλύουν και να προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των αριθμών στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως και για τις πιθανές συνέπειες της «νέας γρίπης», η οποία αντιμετωπίζεται πλέον, και ως πολιτικό μέγεθος.

Στο κυβερνών κόμμα όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού
Κώστα Καραμανλή και τοποθετούν τον χρονικό ορίζοντα της ανακοίνωσής τους μεταξύ της 17ης Αυγούστου και των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις-αντικρουόμενες-περί το «δέον γενέσθαι» και η πολιτική φιλολογία των ημερών θέλει τους μισούς εκ των κορυφαίων υπουργών που συζητούν μαζί του να εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο και τους άλλους μισούς να προτείνουν ανασχηματισμό και την εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων, παράμετρο όμως που ελέγχει η αξιωματική αντιπολίτευση.


Ουδείς στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ μπορεί να ισχυρισθεί ότι γνωρίζει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς και πολύ περισσότερο να εικάσει τις όποιες αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι η ανακοίνωση μέτρων κι αποφάσεων της κυβέρνησης υπέρ κάποιων επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών κατηγοριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά Ταμεία...


Ανεξαρτήτως της βουλήσεως του κ. Καραμανλή, ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης του φαίνεται προδιαγεγραμμένος, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, με απόλυτο και δεσμευτικό τρόπο, δήλωσε χθες ότι «έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Προσφυγή στο λαό, διότι η χώρα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο».


Τούτο σημαίνει ότι το Μάρτιο του 2010 η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές συνεπεία αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που αναγνώρισε και ο γραμματέας της Ν.Δ.


Ο κ. Λ. Ζαγορίτης, χθες, ερωτηθείς περί ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, δήλωσε: «Ελπίζουμε πως όχι, το σωστό είναι να εξαντλούμε την τετραετία. Αλλά δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια στην προεδρική εκλογή».


Από το ΚΚΕ ο κ. Μάκης Μαΐλης δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι να βρεθούν τώρα σε καθολική συστράτευση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και όποτε γίνουν εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: