Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Φρένο Μαξίμου στην επίμονη εκλογολογία

Αλλά και νέες φιλολαϊκές εξαγγελίες

Της Ελλης Tριανταφυλλου


Με συνεχείς τονωτικές ενέσεις σε κατηγορίες πολιτών και επαγγελματιών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και με ταυτόχρονη προσπάθεια να κλείσει τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχειρεί η κυβέρνηση να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα ενόψει και της μετάβασης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.


Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, αλλά και του ίδιου του κ. Κ. Καραμανλή -ο οποίος, σημειωτέον, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την «πίεση» σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, για απτά αποτελέσματα στους τομείς ευθύνης τους- είναι να διαμορφωθεί πιο ευνοϊκό περιβάλλον και να διατηρηθούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.


Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, όπως συνομολογούν οι συνομιλητές του, εμφανίζεται στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του σε βάθος ενημερωμένος για τους επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου, επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών, διότι η συνέχιση της συζήτησης αποδυναμώνει την κεντρική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ η ευθύνη για τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια παρατεταμένη προεκλογική ατμόσφαιρα, καταστροφική για την πορεία της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις υπουργοί επιχείρησαν χθες να παρέμβουν στο κλίμα των ημερών και να διαψεύσουν τα σενάρια της πρόωρης κάλπης. «Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.


Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς. «Εμείς προχωράμε καλά. Εχουμε δουλειά να κάνουμε», απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια και τις φήμες που κυκλοφορούν. Και η υπουργός Απασχόλησης, κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, όμως, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΔΕΗ για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη με την προοπτική των πρόωρων εκλογών. «Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ως μόνη στρατηγική την εκλογολογία».


Οι τρεις υπουργοί, όπως και πολλοί συνάδελφοί τους, τάσσονται εναντίον των πρόωρων εκλογών και θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς, ιδιαίτερα αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην άρνησή του να υπερψηφίσει την επανεκλογή του Κ. Παπούλια. Οι περισσότεροι, άλλωστε, προεξοφλούν ότι η Ε.Ε. θα δώσει στην Αθήνα την παράταση που ζητεί για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλές ακόμη χώρες, ενώ εκτιμούν ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και δυσβάστακτο κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα πείσει για την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη που διακρίνει την πολιτική της.


«Πολύ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες στο μέτωπο των συνολικών μεταρρυθμίσεων» ζήτησε χθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του (Φλας), σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ρυθμούς που είχε προ των ευρωεκλογών, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αν επιδειχθεί τόλμη και μεγάλο θάρρος, τότε δεν πρέπει να προδικάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Εμείς προκαλούμε αυτήν την τάση για περισσότερες δαπάνες. Τώρα δουλειά της κυβέρνησης είναι όπου μπορεί να περικόψει όσο μπορεί» σχολίασε ο κ. Π. Δούκας, διαφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς με τα μέτρα στήριξης στα οποία προβαίνει η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: