Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Σκληρή πολιτική κόντρα


Στα ύψη κινείται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Παράλληλα, εξαπολύουν σφοδρά πυρά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι φέρει βαριά ευθύνη εάν προκαλέσει εκλογές, στάση που θα κριθεί από τους πολίτες. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και αλλαγή πορείας της χώρας. Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ ασκεί και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως "κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας".


"Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη για τέσσερα χρόνια"



Ψηλά διατηρεί το πολιτικό θερμόμετρο η εκλογολογία εν μέσω θέρους. Κυβερνητικά στελέχη παραμερίζουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές, προτάσσοντας τις καθημερινές δράσεις με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, ενώ στρέφονται κατά του ΠΑΣΟΚ που εμμένει για εκλογές το Μάρτιο.


"Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, και μόνο αν το ΠΑΣΟΚ δε συμπράξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα" δήλωσε από την Κεφαλλονιά, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος



Μιλώντας στη Real News, ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει πως δεν κάνει πίσω για τις εκλογές.



"Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λύσει προβλήματα. Μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση μπορεί. Αλλαγή πορείας με νέα κυβέρνηση και επανεκλογή ενός άξιου Προέδρου. Αυτό διασφαλίζει η στάση του ΠΑΣΟΚ" δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Παπανδρέου ερωτάται και για τη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές αλλά και για την στάση του κόμματος όσο αναφορικά με τη γρίπη.


"Το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως συντεταγμένο στην άποψη πως το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την άμεση διενέργεια εκλογών. Αυτό μας ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια που εκφράζεται με ισχυρή βούληση για αλλαγές και τομές υπέρ του πολίτη. Τίποτε άλλο".



Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου



Στο μεταξύ, σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, σε άρθρο του στην "Καθημερινή" που αναδημοσιεύει το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.


"Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας, αφού η άρνηση σύμπραξης δεν συναρτάται προς την καταλληλότητα του προσώπου του Προέδρου, αλλά υπαγορεύεται από σκοπό ξένο και άσχετο, την πρόωρη αναρρίχηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση" αναφέρει ο, επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.



Οξύς είναι και ο Σωτήρης Χατζηγάκης στην Ημερησία:


" Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δήθεν από "νωπή λαϊκή εντολή" είναι συνταγματικός παραλογισμός δεδομένου ότι η θητεία του Προέδρου είναι ανεξάρτητη από τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς.


Τα σενάρια πρόωρων εκλογών διαψεύδει ο Κωστής Χατζηδάκης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:


"Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι στις προθέσεις μας" ξεκαθαρίζει.



Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει συστήσει σε υπουργούς και υφυπουργούς να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και να περιορίσουν τις διακοπές τους στα Σαββατοκύριακα. Στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει το κόμμα σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο από τις 17 Αυγούστου.


"Το βασικό είναι η οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όποτε γίνουν οι εκλογές, να πατώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ" τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: