Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Η ψήφος των αποδήμων


Άρθρο του Δικηγόρου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ - ΤΖΑΚΗ

Διαχρονική διαπίστωση και παραδοχή αποτελούσε για πολλά χρόνια ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε στηρίξει, δεν είχε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τον Απόδημο Ελληνισμό, τους συμπατριώτες μας εκείνους που ζουν, προοδεύουν, διακρίνονται στην εργασία, στα γράμματα, στην πολιτική, στον πολιτισμό και κάνουν περήφανη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες. Τεράστιο λάθος και ολιγωρία αποτελούσε και το ότι δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να εκφράζουν με την ψήφο τους τη βούληση και τις απόψεις τους για την πορεία της πατρίδας, αφού δεν είχε προβλεφθεί το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε το 2001, προστέθηκε στο άρθρο 51 η διάταξη, σύμφωνα με την οποία, «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Ο εκτελεστικός αυτός νόμος για χρόνια δεν είχε εκδοθεί. Την Άνοιξη του 2007, κατά την περιοδεία του στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία αυτού του νόμου που θα δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να συναποφασίζουν για την πορεία της πατρίδας.

Πράγματι, η δέσμευση αυτή περιλήφθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Διακυβέρνησης για τις εκλογές του 2007 και αμέσως μετά ξεκίνησε μια τεράστια διαδικασία διαλόγου και διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και όλους τους φορείς του Αποδήμου Ελληνισμού και των πέντε ηπείρων. Μετά από μαραθώνιες διεργασίες για να συνεκτιμηθούν όλες οι απόψεις, την Άνοιξη του 2009 ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που επιτέλους υλοποιούσε ένα στόχο, ένα όραμα ζωής για γενιές ολόκληρες Ελλήνων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο και στέρησαν από τους Απόδημους Έλληνες τη δυνατότητα να βάζουν και τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις στην πατρίδα και να ακούγεται δυνατή η φωνή τους. Η τραγική ειρωνεία και συνάμα εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα τρία κόμματα είναι τα ίδια που έχουν πρήξει την ελληνική κοινωνία για τα «δικαιώματα» των λαθρομεταναστών που έχουν εισβάλει στην Ελλάδα και έχουν αναστατώσει την κοινωνική και εθνική μας συνοχή. Προφανώς, τα τρία αυτά κόμματα αγαπούν πιο πολύ τους αλλοδαπούς από τους ίδιους τους Έλληνες!!!!!!!!

Και αναρωτιέται κανείς: γιατί αυτά τα κόμματα να φερθούν τόσο σκληρά στους Απόδημους συμπατριώτες μας; Η απάντηση είναι απλή. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν βαθιά μέσα στην καρδιά τους το εθνικό φρόνημα, την εθνική αυτοπεποίθηση, την αγάπη για την πατρίδα. Βασικό κριτήριο της ψήφου τους είναι τα εθνικά θέματα, από τα οποία άλλωστε εξαρτάται το μέλλον της πατρίδας. Οι θέσεις των τριών αυτών κομμάτων στα εθνικά μας θέματα, δεν τα βοηθούν στο να κερδίσουν την ψήφο των Αποδήμων. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να τους στερήσουν την ψήφο, αφού δεν θα μπορούσαν με αξιώσεις να την κερδίσουν.

Παρόμοιοι είναι και οι λόγοι που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με την στάση του στο ζήτημα της Προεδρικής Εκλογής, να αναγκάσει τον Πρόεδρο Παπούλια να αποσυρθεί. Το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας εκφράζει με κάθε αφορμή πατριωτικές απόψεις στα εθνικά μας θέματα, ενοχλεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είναι γνωστός για τις υποχωρητικές του απόψεις στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, φέρθηκε με σκληρότητα απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό. Στέρησε από τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα της ψήφου. Αλλά αυτή η ύβρις, αυτό το έγκλημα, δε νομίζω ότι θα μείνει αναπάντητο στις εκλογές…

Όλοι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζουν, πάντως, ότι ο αγώνας για να γίνει στενότερη και δυνατότερη η συνεργασία και η αλληλοβοήθειά τους με την πατρίδα, θα συνεχιστεί. Κάθε μέρα θα σφυρηλατούμε ακόμα πιο ισχυρά τους δεσμούς συνεργασίας, ενότητας και ομοψυχίας. Κάθε μέρα θα επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας, οι Έλληνες που ζούμε στην Ελλάδα και οι Απόδημοι συμπατριώτες μας, ώστε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για το καλό της πατρίδας, για την προκοπή ολόκληρου του Ελληνισμού στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: