Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Τον Ιούλιο τού 1996 είχαμε εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες καί σχετικές δηλώσεις τού τότε αν.Υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Δέν έχουμε ασφαλώς καμμία απόδειξη καί άρα δέν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι τωρινές πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. Πολύ περισσότερο δέν υπάρχουν ούτε κάν ενδείξεις για τούς υπαίτιους.

Λέμε απλώς ότι αυτά γίνονται. Δέν είναι δηλαδή καθόλου απίθανο πράκτορες ξένων κρατών να οργανώνουν εμπρησμούς. Οι υποψήφιοι -ειδικά αυτή την περίοδο - είναι αρκετοί. Θυμίζουμε εξάλλου την σχετική ξεκάθαρη δήλωση τής κ. Παπαρήγα.

Εμείς απλά ανατρέξαμε σέ μιά ανάλογη περίπτωση εμπρησμών το 1996.
Τότε είχαμε τήν δημόσια ομολογία Τούρκου βουλευτή ότι αυτοί έβαλαν τις φωτιές.
Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ήταν ο κ. Παπανδρέου.
Διαβάζουμε σχετικά απο τον τύπο τής εποχής.


3] Τούρκοι εμπρηστές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σοκ στην κυβέρνηση και αίσθηση στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα προκαλούν οι αποκαλύψεις του Τούρκου βουλευτή Σεντάτ Μπουντζάκ για επιχειρήσεις δολιοφθορών από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και από την οργάνωση 'Γκρίζοι Λύκοι' στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου".
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "πράκτορες της Τουρκίας έκαψαν και την Αττική φέτος το καλοκαίρι: πυρπόλησαν την Πεντέλη με οργανωμένο σχέδιο και με στόχο - σε πρώτη φάση - την Εκάλη και την Κηφισιά. Οι πράκτορες ήταν μέλη της 15μελούς ομάδας που βάσει στρατιωτικού σχεδίου έκαψαν και φέτος νησιά του Αιγαίου, με πρώτα τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σάμο. Η άφιξη των Τούρκων πρακτόρων με στόχο τα δάση είχε προαναγγελθεί από 'άκρως απόρρητο σήμα' της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του υπ. Δημόσιας Τάξης στις 20 Ιουνίου 1996, που κινητοποιούσε το υπουργείο Γεωργίας για αυξημένη επιφυλακή στα δάση. Το σχέδιό τους για τα νησιά και την Αθήνα επιβεβαιώνεται από έκθεση Αμερικανών ειδικών: ήλθαν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ερεύνησαν όλες τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές και το πόρισμά τους αναφέρει: Οι 30 από τις 36 πυρκαγιές δασών οφείλονται σε καθαρό εμπρησμό. Από αυτές είναι: Πεντέλη, Κρήτη (Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο), Εύβοια, Ρόδος κλπ".

"Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει διάβημα, με το οποίο θα ζητά εξηγήσεις για τις δολιοφθορές των Τούρκων παρακρατικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα σκοπεύει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους Ευρωπαίους Εταίρους, καθώς και την Ουάσιγκτον".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι η κυβέρνηση είναι "αποφασισμένη να ερευνήσει εις βάθος την πρωτοφανή ομολογία του Τούρκου βουλευτή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σαφείς εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την Αγκυρα για τις αποκαλύψεις Τούρκου 'Γκρίζου Λύκου' περί εμπρησμών στα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα θα αναμείνει την τουρκική αντίδραση στις αποκαλύψεις αυτές για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επέμενε χθες ότι οι αποκαλύψεις αυτές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές γιατί "...δείχνουν οτι έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα δολιοφθορές με τουρκική υποκίνηση..".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μείζον θέμα στις ήδη βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις για Τούρκους εμπρηστές. Για εξαγωγή παρακρατικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κατηγόρησε ανοιχτά χθες την Τουρκία ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημ. Ρέππας, ενώ την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να φέρει το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς αποκαλύπτοντας τους τρομοκράτες".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "φωτιά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανάβουν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Τούρκου βουλευτή Σ. Μπούτζακ. Σήμερα, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Δ. Νεζερίτης, αναμένεται να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση εξηγήσεις για τα όσα κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος βουλευτής".http://www.hri.org/news/grpapers/typos/96-11-29.typos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: