Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Οι οχτώ στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση


Οι οκτώ στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση με σημαντικότερα προβλήματα αυτά της μείωσης του τζίρου και της καθυστέρησης των πληρωμών από τους πελάτες τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών ΒΕΑ από την εταιρία MARC A.E. σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 480 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ στο διάστημα 14-15 Ιουλίου 2009.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΑ, όπως επίσης και η σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το προηγούμενο εξάμηνο.


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τους φόβους που εξέφραζαν τα μέλη του ΒΕΑ στα τέλη του 2008 και φανερώνουν ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επηρεάζουν την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.


Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:


ΟΙ 8 ΣΤΙΣ 10 ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.


Σχεδόν οκτώ στις 10 επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΒΕΑ δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, με σημαντικότερα προβλήματα αυτά της μείωσης του τζίρου και της καθυστέρησης των πληρωμών από τους πελάτες τους.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 84% ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Το 84% των μελών του ΒΕΑ παρατηρεί μείωση του τζίρου της επιχείρησής τους το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρσι, ενώ αύξηση δηλώνει μόνο το 4%.


Η μέση μείωση στον τζίρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι της τάξης του 35,36%, ενώ ένα εξάμηνο πριν η μείωση ήταν της τάξης του33,2%.


Αναλυτικότερα: Μείωση έως 20% αναφέρει το 24,1%% των επιχειρήσεων, από 20% έως 35% αναφέρει το 25,1%, από 35% έως 50% αναφέρει το 20,5% , ενώ μείωση πάνω από 50% του τζίρου δηλώνει το 15,3% των επιχειρήσεων. Καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανέφερε το 7,8%. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πτώση του τζίρου μεγαλύτερη του 50% έχει την μεγαλύτερη αύξηση (από 9,4% σε 15,3%). Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των μελών του ΒΕΑ για το συνολικό τζίρο του 2009 σε σχέση με εκείνον του 2008, παρατηρούμε ότι το 82% (75% το προηγούμενο εξάμηνο) εκτιμά ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ μόνο το 6,1% αναμένει αύξηση τζίρου.



40% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ


Το 40% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα κλείσει το έτος με ζημιές. Από αυτές το 22% θεωρεί ότι οι ζημιές θα είναι μεγάλες ενώ το 18% πιστεύει ότι θα είναι μικρότερες. Το 9,2% δηλώνει ότι δεν περιμένει ούτε κέρδη αλλά ούτε και ζημιές ενώ το 45,1% εκτιμά ότι θα κλείσει με κέρδη. Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο το 2,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα κλείσει τη χρονιά με αυξημένα κέρδη.


ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 56,4% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ είναι η καθυστέρηση στην είσπραξη οφειλών από τους πελάτες τους. Πάνω από τους μισούς (52,4%) δηλώνει ότι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ο χρόνος εξόφλησης έχει αυξηθεί. Πάνω από τρεις μήνες «περιμένουν» για να πληρωθούν σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (56,4%), ενώ πάνω από 6 μήνες αναμονή έχει το 16,2%. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις (ΕΠΕ και ΑΕ) όπου το 44% αναγκάζεται να περιμένει περισσότερο από ένα εξάμηνο για να εισπράξει τις οφειλές του.



ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, MIA ΣΤIΣ ΠΕΝΤΕ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ



Το 26,4% των ερωτώμενων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του το τελευταίο εξάμηνο. Το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονο στις ΕΠΕ και ΑΕ. Την ίδια στιγμή το 21,8% ανησυχεί ότι μπορεί στο μέλλον να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του. Το 7,8% θεωρεί ότι σίγουρα θα αναγκαστεί ενώ το 14% ανησυχεί λιγότερο. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό όσων σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους εκτοξεύεται στο 33,1% από 21,8% όταν η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό. Το Νοέμβριο του 2008 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49,8%, κάτι που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος όσων σκεπτόταν να προχωρήσει σε απολύσεις, το έκανε τελικά πράξη το πρώτο 6μηνο του 2009.


17.000 ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ 2010 - ΠΕΡΙΠΟΥ 8.500 ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ


Το 36,6% των ερωτώμενων δήλωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προοπτικές της κρίσης όπως διαμορφώνονται, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η επιχείρηση τους να έχει πρόβλημα λειτουργίας την επόμενη χρονιά. Το 18,4% θεωρεί πολύ πιθανό το να αναγκαστεί να κλείσει μέσα στο 2010, ενώ αρκετά πιθανό ενδεχόμενο εκτιμά το 18,2%. Με βάση τη νομική μορφή της επιχείρησης, σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να είναι οι ΕΠΕ και ΑΕ, ενώ έπονται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ΟΕ και ΕΕ.


ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Σε τρεις υποκατηγορίες χωρίζονται οι απαντήσεις των ερωτώμενων για τη διάρκεια της κρίσης και τον χρόνο που θα ανακάμψει η οικονομία. Το 37,9% εκτιμά ότι θα βγούμε από την κρίση μέχρι το τέλος του 2010, το 37,5% βλέπει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά το 2011, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτώμενους αδυνατεί να διακινδυνεύσει κάποια πρόβλεψη.


πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: