Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα κύριος προορισμός των πολιτών της ΠΓΔΜ


Η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο προορισμό των πολιτών της ΠΓΔΜ για τις καλοκαιρινές διακοπές και τα τουριστικά γραφεία στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ζήτηση, που υπάρχει.


Το περυσινό καλοκαίρι είχε μειωθεί το ενδιαφέρον και μαζί με αυτό η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, μετά και την αποτυχία της ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.

Πέρσι, πολλοί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, που σχεδίαζαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε γνώριμους και αγαπημένους για τους ίδιους προορισμούς, όπως τα παράλια της Χαλκιδικής και της Πιερίας, προτίμησαν τελικά να μην μεταβούν στην Ελλάδα, λόγω της «ψύχρανσης» στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και ενός ανθελληνικού κλίματος, που καλλιεργήθηκε από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι είχαν αναρτηθεί αφίσες στους δρόμους των Σκοπίων, που προέτρεπαν τον κόσμο να μην πάει για διακοπές στην Ελλάδα και αρκετοί, που αψηφούσαν τις προτροπές, αντιμετώπιζαν σχετική ταλαιπωρία.

Φέτος, όμως, η εικόνα εμφανίζεται τελείως διαφορετική.

Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, τον τελευταίο μήνα εκδίδει 800 με 900 θεωρήσεις εισόδου καθημερινώς, ενώ άλλες 300 περίπου θεωρήσεις εκδίδει το Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).

Ο αριθμός θεωρήσεων θεωρείται ρεκόρ για την παρούσα χρονική περίοδο και η εκτίμηση είναι ότι τόσο αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, για έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, είχε να παρατηρηθεί χρόνια.

Τα τουριστικά γραφεία στην ΠΓΔΜ, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι η ζήτηση των τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, φέτος, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επισημαίνουν ότι έχουν «ξεπουλήσει» όλα τα τουριστικά πακέτα για διακοπές στην Ελλάδα, τον Ιούνιο και το πρώτο μισό του Ιουλίου και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πολύ μεγάλη ζήτηση.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, στη ζήτηση συντελεί και το ότι οι τιμές για διακοπές στα ελληνικά παράλια τον Ιούνιο είναι αρκετά χαμηλότερες, σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γεγονός που αποτελεί «κίνητρο» για μία μέση οικογένεια να επιλέξει ακριβώς αυτή τη χρονική περίοδο για καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, ήταν αδύνατο να εκτιμήσουν τέτοιο αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, η ζήτηση ήταν πολύ μικρή. Έτσι έμειναν επιφυλακτικοί και δεν φρόντισαν έγκαιρα να προχωρήσουν, για φέτος, σε περισσότερες κρατήσεις, κυρίως στη Χαλκιδική και στην Πιερία.

Δεν είναι, όμως, μόνον η μεγάλη ζήτηση στα τουριστικά γραφεία, που επιβεβαιώνει την αυξημένη τουριστική κίνηση των γειτόνων προς την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ που κάνουν μόνοι τους κρατήσεις και μεταβαίνουν για διακοπές, ακόμη και για Σαββατοκύριακο, στις ελληνικές παραλίες, με αποτέλεσμα η κίνηση στα σύνορα με την Ελλάδα να είναι αρκετά αυξημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: