Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα κινείται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φαίνεται να οριστικοποιείται και να παγιώνεται η σταθεροποίηση των προσδοκιών, οι οποίες σταδιακά αρχίζουν να εισέρχονται σε σαφή τροχιά ανόδου. Ο δείκτης στην Ελλάδα τον Ιούνιο ανέρχεται στις 59 μονάδες από τις 49,2 μονάδες τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008.

Η άνοδος είναι διαστρωματική και καταγράφεται σε όλους τους τομείς, με εντονότερη εκείνη στις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο και μικρότερη στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες. Εκτός όμως από την πλευρά της προσφοράς, και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται σημαντική βελτίωση. Έτσι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σημαντικά και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στις -45 μονάδες, όσο ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο του 2008. Αναλυτικότερα:


- στη Βιομηχανία, καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής και ηπιότερη στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ και τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνονται.


- στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών αυτής της περιόδου, με εντονότερη ωστόσο τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.


- στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφουν σημαντική βελτίωση οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των αποθεμάτων φαίνεται να έχει ρευστοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται οριακά.


- στις Κατασκευές, η αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ωθεί το δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αν και ακόμα αντανακλούν υποτονική δραστηριότητα.


- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται σημαντικά, ενώ ήπια είναι η ανάκαμψη στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: