Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Δικαστική απόφαση δικαιώνει το Βατοπαίδι

Ως απαράδεκτες απερρίφθηκαν από το δικαστήριο Ξάνθης οι αγωγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής και της Ξάνθης κατά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου... για το θέμα της λίμνης Βιστωνίδας και των ανταλλαγών. Με τις αποφάσεις υπ' αριθμ. 99,100,101/9-7-2009 το πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε την Μονή Βατοπαιδίου και απέρριψε την αγωγή του Προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Ουρανούπολης του δήμου Σταγείρων Ακάνθου, ταυτόχρονα απέρριψε και την αγωγή του δήμου Τρίγλιας. Με την αγωγή τους ζητούσαν να ακυρωθεί το συμβόλαιο ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με το ακίνητο της Ουρανούπολης 8.600 στρεμμάτων διότι:


α) ποτέ δεν ανήκε στην Μονή Βατοπαιδίου η λίμνη Βιστωνίδα διότι είναι πράγμα κοινής χρήσεως και εκτός συναλλαγής, η οποία όπως υποστήριζαν ανήκε πάντοτε στο κράτος ως λιμνοθάλασσα,


β) ότι η αξία των ακινήτων δεν είναι ίση, διότι αντίθετα προς την εκτίμηση του ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών) το ακίνητο μεταβιβάστηκε ως «άρτιο και οικοδομήσιμο», πράγμα που κατά την γνώμη πολλών σήμαινε και αλλαγή χρήσης, αποχαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης και ότι υπάγεται όχι στην δασική αλλά στην αγροτική νομοθεσία διότι είναι δασική έκταση του εποικισμού,


γ) ότι η περιοχή της Ουρανούπολης 8.600 στρεμμάτων είναι αρχαιολογικός χώρος που δεν επιδέχεται μεταβίβαση και άρα το συμβόλαιο είναι άκυρο.


Το δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της αγωγής ως απαράδεκτης «ελλείψει εννόμου συμφέροντος» των εναγόντων, και διότι κατά τα ιστορούμενα στην αγωγή με την προσβαλλόμενη σύμβαση ανταλλαγής καθ΄ ό μέρος αυτή αφορά την λίμνη Βιστωνίδα (και όχι λιμνοθάλασσα όπως προέκυψε) η μεταβίβασή της στο Ελληνικό Δημόσιο δεν προσβάλλει αλλά αντίθετα προστατεύει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτής και την ιδιαιτερότητά της ως περιβαλλοντικού αγαθού.


Η αποκτηθείσα κυριότητα της Ιερά Μονής στα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης είτε είναι αρχαιολογικός χώρος είτε έχει τον χαρακτήρα δάσους ή δασικής έκτασης την καθιστά περίπου σαν κοινόχρηστο πράγμα λόγω των εκτεταμένων και σημαντικών περιορισμών που υπαγορεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και τους σχετικούς νόμους, συνέπεια των οποίων είναι και η χαμηλή αξία του ακινήτου.


Με την παρούσα απόφαση δεν ακυρώνονται τα συμβόλαια ανταλλαγής που αφορούν τις θρυλλούμενες ανταλλαγές ακινήτων.

*

Δεν υπάρχουν σχόλια: