Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Επιδοτήσεις ενίσχυσης υπέρ της Ελλάδας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση!




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει, βάσει των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων της Συνθήκης ΕΚ, ένα ελληνικό μέτρο που έχει ως σκοπό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη του 2010, θα είναι δυνατή
η χορήγηση ενισχύσεων ύψους έως 500 000 ευρώ ανά επιχείρηση σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω της τρέχουσας πιστωτικής στενότητας.

Διαβάστε εδώ παλαιότερη ανάρτηση μας!

Το καθεστώς πληροί τους όρους του προσωρινού πλαισίου της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, το οποίο παραχωρεί στα κράτη μέλη πρόσθετα περιθώρια λήψης μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση κατά την παρούσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω καθεστώς έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα πριν από την 1η Ιουλίου 2008. Κατά συνέπεια, είναι συμβατό με το άρθρο 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ, που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους.

Το καθεστώς στηρίζεται στις διατάξεις του προσωρινού πλαισίου σχετικά με τις συμβατές ενισχύσεις περιορισμένου ύψους. Ειδικότερα, το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν υπερβαίνει τις 500 000 ευρώ για την περίοδο 2009-2010, συγχρόνως δε το καθεστώς ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα πριν από την 1η Ιουλίου 2008.

Οι ενισχύσεις βάσει του καθεστώτος θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων. Δυνάμει του καθεστώτος, είναι δυνατή η χορήγηση συμβατών ενισχύσεων περιορισμένου ύψους αφού εγκριθεί το καθεστώς από την Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το υπόψη καθεστώς είναι το τρίτο ελληνικό μέτρο το οποίο εγκρίνεται βάσει του προσωρινού πλαισίου με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία. Τα άλλα δύο είναι ένα προσωρινό καθεστώς που προβλέπει την παροχή επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων και ένα προσωρινό καθεστώς το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή μειωμένων επιτοκίων.

Η απόφαση θα δημοσιευθεί στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού, με αριθμό αναφοράς N 304/2009.

Πηγή: RAPID,

Δεν υπάρχουν σχόλια: