Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Μειώστε επιτέλους τα επιτόκια !


Factorx

Όπως δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας η αύξηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις νέων δανείων στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητη, γεγονός που έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας.


Και τι έκανε σήμερα η κυβέρνηση; Παρακάλεσε τις Τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, μέσω …«προτροπών» (!) που απηύθυνε το Συμβούλιο Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, από το τέλος του 2008 μέχρι και το Μάιο του 2009 το εγχώριο τραπεζικό περιθώριο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – χορηγήσεων), εκτινάχθηκε στο 11,73% έναντι 9,4%. Αντίστοιχα, στη στεγαστική πίστη, ενώ στο τέλος του 2008 η «ψαλίδα» ήταν αρνητική για τις τράπεζες, σκαρφάλωσε στο 0,94% για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και εκτινάχθηκε στο 2,5% για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο!



Οι τράπεζες δηλαδή ουσιαστικά «ξέχασαν» να μειώσουν τα σταθερά τους επιτόκια και ανέβασαν το περιθώριο κέρδους τους στα κυμαινόμενα, ενώ το ίδιο διάστημα «ψαλίδισαν» σημαντικά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία από το 5,5% και 6% στο τέλος του 2008 σήμερα διαμορφώνονται στο 3%.



Μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Εποπτείας, ζητήθηκε, λέει, από τους επιτρόπους να πιέσουν τις Τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.



Τι λες ρε παιδί μου. Κατατρόμαξαν οι Τράπεζες.



Το έχουμε γράψει εδώ δεκάδες φορές: Μειώστε τα επιτόκια.



Σε ένα άλλο από τα σχετικά δημοσιεύματά μας ( http://www.antinews.gr/?p=5777) εξηγούσαμεγιατί πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια:



Γιατί όσο μικραίνουν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο ευκολότερα τα ξεπληρώνουν, τόσο μικραίνουν οι επισφάλειές των τραπεζών, τόσο βελτιώνεται η χρηματοοικονομική υγεία τους.



Κι όσο διευκολύνονται οι δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους, τόσο αποταμιεύουν περισσότερο ή καταναλώνουν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την εξυγίανση των τραπεζών, προκύπτει σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς και αναζωογόνηση της οικονομίας.



Όμως η «δεσπόζουσα θέση» των Τραπεζών τις καθιστά «ανελαστικές προς τα κάτω»: το τραπεζικό καρτέλ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων (δηλαδή προσωρινή μείωση των κερδών του). Οπότε πρέπει το κράτος να ελέγξει προσωρινά (με μερική κρατικοποίηση) τις ισχυρότερες, ώστε να υποχρεωθούν όλες να ρίξουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.



Πρόκειται για λύση απλή και ριζοσπαστική ταυτόχρονα. Που σταματά και αντιστρέφει τη δυναμική της κρίσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τα «γενεσιουργά» αίτιά της και τα «δευτερογενή» αίτια που την ανατροφοδοτούν…



Ακούει κανείς…………….;



Δεν υπάρχουν σχόλια: