Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

"Επιχείρηση ανάκαμψης με … ΕΥΠ – Παιδεία – Οικονομία"

"Στο τρίπτυχο ΕΥΠ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σχεδιάζει να στηρίξει η κυβέρνηση τη φθινοπωρινή της αντεπίθεση και ήδη έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε να είναι τουλάχιστον θεαματική.

Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να εκτιμά πως ακόμα και η πρόκληση «κοινωνικής αναταραχής» μπορεί να εξελιχθεί για την κυβέρνηση σε «υπέροχη κατάσταση». Ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός του «Μεγάλου τιμονιέρη» αλλά φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει χρήση του πολιτικού χρόνου που του απομένει
για να βελτιώσει τις εντυπώσεις για την κυβέρνηση του μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και να προετοιμάσει το έδαφος ώστε προεκλογικά να εμφανίσει εαυτόν ως «οιονεί» μεταρρυθμιστή.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ:


Το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών πέρα από τις αναταράξεις που προκάλεσε ο χρόνος της αντικατάστασης του διοικητή της ΕΥΠ έχει συγκεκριμένη στόχευση. Αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο δρόμο που χάραξε η υπόθεση Παναγόπουλου, αλλά και συλλήψεις στην αυλή της τρομοκρατίας μέχρι το φθινόπωρο. Ο κ. Παυλόπουλος διατείνεται πως ο κ. Παπαγγελόπουλος αποτελεί την εγγύηση πως οι μηχανισμοί της ΕΥΠ που πλέον θα χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, δεν θα παραβιάζουν ανά πάσα στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αντίπαλοι του όμως εντός και εκτός κυβέρνησης έχουν άλλη ανάγνωση αφού λένε ότι ένας άνθρωπος του υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΥΠ για να εφαρμόσει το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Στην επιχείρηση «Νόμος και τάξη» όπου εντάσσεται η αλλαγή φυσιογνωμίας της ΕΥΠ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις «σκούπα» για τους παράνομους μετανάστες, αλλά και η κοινοτικοποίηση του θέματος. Πληροφορίες της «ΗτΣ» επιμένουν ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να βάλει το θέμα της μη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην έκθεση προόδου που θα συντάξει η Κομισιόν για τη γείτονα τον Οκτώβριο, αλλά και στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου που θα κρίνει την πορεία ένταξης της Τουρκίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ:

Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων. Αυτή την εικόνα επέκρινε και η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας πως ο Εθνικός Διάλογος «είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, για να χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό για αλλαγή ατζέντας, ή από τον υπουργό μόνο για επικοινωνιακούς λόγους». Λιγότερο επικοινωνιακοί και περισσότερο προεκλογικοί φαίνεται πως είναι και οι λόγοι του «ξεπαγώματος» της αδειοδότησης των κολεγίων, που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων και κυρίως των αριστερών φοιτητών, και να προχωρήσει στον εναρμονισμό της εθνικής και με την κοινοτική νομοθεσία, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στη λειτουργία παραρτημάτων ευρωπαϊκών μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα με τη «βούλα» του κράτους. Το εγχείρημα καλείται να υπερασπιστεί ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχει επικοινωνιακό πέρασμα σαφώς καλύτερο από πολλούς συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση αντί άρτου προσφέρει θέαμα. Η επιλογή της σύγκρουσης με τα λεγόμενα «ρετιρέ» βρίσκεται στο τραπέζι του Κώστα Καραμανλή με αφορμή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να δίνει το πράσινο φως για τα βυτιοφόρα, γιατί ακόμα φοβάται το πολιτικό κόστος από τους κλειστούς δρόμους και την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσουν οι ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η κυβέρνηση να συγκρούεται με συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς οι οποίοι κατά το μέσο πολίτη είναι «προνομιούχες τάξεις». Καθώς τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα θα περιλαμβάνουν επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως επιλέγει πρώτα να μειώσει τα προνόμια των «ρετιρέ». Παράλληλα στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, των Αλυκών και της ΔΕΠΑ, τα έσοδα από τις οποίες προσμετρώνται όχι μόνο στο χρέος αλλά και στο έλλειμμα.

Το τρίπτυχο ΕΥΠ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει βραχυπρόθεσμο στόχο τη βελτίωση του κλίματος σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων. Η επιχείρηση «ασφάλεια» απευθύνεται προφανώς στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη αλλά και σε εκείνους που ζουν στο κέντρο της Αθήνας και αποφάσισαν να μην επιλέξουν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Η επιχείρηση Παιδεία και Οικονομία απευθύνεται στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου, που επί 5,5 χρόνια δεν είδαν θεαματικές αλλαγές στην εκπαίδευση και είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι συγκρούσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση έχουν κυρίως χαρακτήρα τόνωσης ηθικού των ψηφοφόρων, αφού κανένας από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για παράδειγμα, θα έχει ολοκληρωθεί ως το Φεβρουάριο. Ολες όμως οι δράσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή, τη δημιουργία... μεταρρυθμιστικού προεκλογικού κλίματος στο οποίο θα επιχειρήσει να επενδύσει ο Κώστας Καραμανλής."

Μαρία Σπυράκη, εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: