Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Πόσες ήταν οι μίζες από την Μήζενς;

By Factorx


_______________________________________________________________________________________
Ο κ. Τσουκάτος παραδέχθηκε το 1.000.000 από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς. Πόσο όμως ήταν τα υπόλοιπα;


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Debevoise&Plimpton, που για λογαριασμό της Siemens διερευνά το μεγάλο σκάνδαλο, το λιγότερο 40.622.140 ευρώ δόθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ως μίζες για την προγραμματική συμφωνία-μαμούθ 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, Για τα 21. 000.000 από αυτά δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι παραλήπτες και όπως εικάζεται πρόκειται για μαύρο πολιτικό χρήμα. Και το μεγαλύτερο άλλωστε μέρος το υπόλοιπου ποσού πρέπει να κατευθύνθηκε σε πολιτικές τσέπες,.


Ειδικότερα για τη σύμβαση που κλείστηκε στο τέλος του 1997, και κατοχυρώθηκε σε Siemens και Intracom, από το Φεβρουάριο του 1998 έως και το 2000, προωθήθηκαν προς την Ελλάδα 79.450.000 γερμανικά μάρκα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι εξ’ αυτών, πάνω από 24 εκατομμύρια εδόθησαν το 2000, τόσο πριν όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου. Άκρως αποκαλυπτικό γύρω από τον χορό των μιζών σχετικά με την ίδια σύμβαση με τον ΟΤΕ, είναι και το χειρόγραφο σημείωμα που αποδίδεται σε πρώην στέλεχος της Siemens Hellas και φέρει ημερομηνία 19-1-1998. Ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της Debevoise.


Τα περισσότερα από αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το δικηγορικό γραφείο, διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς, των οποίων οι διαχειριστές είναι πλέον γνωστοί. Για σχεδόν 21 εκατομμύρια μάρκα όμως, ακόμα δεν είναι γνωστοί οι παραλήπτες τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες υποψίες για το ποίοι ήταν οι διαχειριστές τους.


Τα πρόσωπα που κατά την Debevoise δέχθηκαν σε λογαριασμούς τους σημαντικά ποσά είναι τα εξής: Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, με κωδικούς Rodriguez και Oswald, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Hellas, αρμόδιος του τομέα τηλεπικοινωνιών. Έφυγε το 2006. Ο Γιώργος Σκαρπέλης, με την κωδική ονομασία «Franz», πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ, με νευραλγικό ρόλό σε προμήθειες του Οργανισμού. Ο Ηλίας Γεωργίου, με την κωδική ονομασία «Samos», προκάτοχος του Π. Μαυρίδη στη Siemens Hellas, με σημαντικό ρόλο στη Siemens καθ΄ όλη σχεδόν τη δεκαετία του 1990. Ο Χρήστος Καραβέλας, με κωδικό Gruvi Roka, επίσης πρώην στέλεχος στην εταιρεία και στενός συνεργάτης του Γεωργίου, καθώς και η σύζυγός του. Ο Εμμανουήλ Σταυριανού, με τον κωδικό «Nikos», στέλεχος της Siemens Hellas. Και τέλος η Αντωνία Μάρκου, σε λογαριασμό της οποίας εκτιμάται ότι μπήκαν συνολικά έξι εκατομμύρια μάρκα. Κάποια εξ’ αυτών (υπολογίζονται σε πάνω από τρία εκ. μάρκα) το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2000, δηλαδή λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ως γνωστόν, με την έκρηξη του σκανδάλου της Siemens στην Ελλάδα, η συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ κατήγγειλε ότι πληρεξούσιος του λογαριασμού ήταν το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου.


Βέβαια, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σταματούν στους λογαριασμούς των πρώην στελεχών της Siemens Γερμανίας και της Siemens Hellas και δεν «δείχνουν» πολιτικούς ή «ανθρώπους» τους. Κι’ όμως, διάχυτη είναι η υποψία ότι ειδικά το 2000 διοχετεύθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές εκστρατείες κομμάτων. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα χρήματα προς τον κ. Τσουκάτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: