Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ η Αυστρία

Την αντίθεση της χώρας του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της υπογραφής, την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα από τους ηγέτες πέντε χωρών, της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο».

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ», στις εμπιστευτικές τους συνομιλίες, ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό το σκεπτικισμό του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία είναι κατά της συμμετοχής της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ και προτείνει, όπως η Γερμανία, μία προνομιακή σχέση συνεργασίας».



Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος αποσαφήνισε στον κ. Ερντογάν ότι «στην Αυστρία σε κάθε περίπτωση θα διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα εάν τελικά ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».




Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο καγκελάριος Φάιμαν επισημαίνει πως «αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει επίσης ότι κανείς διατυπώνει ανοικτά και ειλικρινά την άποψή του και παίρνει θέση, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανειλικρινές».


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βέρνερ Φάιμαν, τοποθετείται επίσημα και με σαφήνεια κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: