Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Το μεγαλύτερο οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, γυναικών στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Τέσσερις αστυνομικοί είναι μεταξύ των συλληφθέντων, για ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, γυναικών από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας ακόμα απότακτος αστυνομικός, ενώ εξετάζεται τυχόν συμμετοχή ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, εν αποστρατία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χωρίς όμως να έχει προκύψει, ως στιγμής, εμπλοκή του.

Οι συληφθέντες αστυνομικοί είναι υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Καλλιθέα, αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και δυο αδέλφια, που υπηρετούν στη Νίκαια. Σημειώνεται ότι, ο υπαρχιφύλακας της Καλλιθέας και ένα από τα αδέλφια στη Νίκαια έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο δεύτερος μάλιστα, είχε

προφυλακιστεί, αλλά αθωώθηκε και επανήλθε στο Σώμα.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Ομάδας Δέλτα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ έγιναν έρευνες σε οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δυο σκάφη αναψυχής και δέκα σπίτια.

Συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, ενώ κατηγορούνται 42 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, η οργάνωση είχε συσταθεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και είχε διεθνείς διασυνδέσεις και δομή οργανωμένης εταιρίας με πέντε διαφορετικούς τομείς. Σκοπός ήταν να «στρατολογούν» αλλοδαπές, τις οποίες τοποθετούσαν σε κέντρα διασκέδασης στριπτίζ και παράνομους οίκους ανοχής ή τις προωθούσαν μέσω γραφείων σε ερωτικά ραντεβού. Τα παράνομα έσοδα επένδυαν σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται επιχειρηματίας της νύχτας και δύο υπαρχηγοί είναι άτομα, που κινούνται στον ίδιο χώρο. Οι τομείς της οργάνωσης είχαν ως εξής: Στον πρώτο, περιλαμβάνονταν οκτώ κέντρα στριπτίζ στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία, ενώ ετοιμάζονταν άλλα δυο παρόμοια κέντρα στο Περιστέρι και στη Ρόδο.

Τα νυχτερινά κέντρα φαίνονταν να ανήκουν σε διάφορες εταιρίες, χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ τη διαχείρισή τους είχε αναθέσει στους δυο υπαρχηγούς της οργάνωσης.

Στο δεύτερο τομέα, περιλαμβάνονταν δώδεκα παράνομοι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ως ιδιοκτήτες των οποίων φαίνονταν διάφοροι «αχυράνθρωποι».

Ο τρίτος τομέας είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό γυναικών, μέσω συνεργασίας με ρωσικές, τσεχικές, πολωνικές και ρουμανικές εγκληματικές οργανώσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας, τις οποίες έφερναν στην Ελλάδα συνήθως μέσω Γερμανίας ή Τσεχίας για να μην εντοπίζονται στον έλεγχο εισόδου, τις νομιμοποιούσαν με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, αιτήσεις πολιτικού ασύλου και εικονικούς γάμους και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται ή να παρέχουν άλλες ερωτικές υπηρεσίες.

Ο τέταρτος τομέας αφορούσε αποκλειστικά τη δουλειά των αστυνομικών, οι οποίοι προστάτευαν το κύκλωμα από ελέγχους επί πληρωμή, ειδοποιώντας νωρίτερα, για να λαμβάνονται μέτρα.

Τέλος, ο πέμπτος τομέας αφορούσε το ξέπλυμα χρήματος, που συγκέντρωναν οι «ταμίες» της οργάνωσης και παρέδιδαν κάθε μέρα, ή κάθε βδομάδα, στον αρχηγό και στους δυο υπαρχηγούς του.

Τα κέρδη «ξεπλένονταν» μέσω εταιριών εμπορίας αυτοκινήτων, αγοράς πολυτελών σκαφών, μιας καφετέριας καθώς και νυχτερινών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν δυο πολυτελή γιοτ, μήκους είκοσι μέτρων το καθένα, 61.760 ευρώ, 800 δολάρια ΗΠΑ, 47 κινητά τηλέφωνα, τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δυο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν εισαγγελέα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: