Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Απατεώνες και μαφιόζοι υποψήφιοι βουλευτές στη Βουλγαρία

Την επόμενη Κυριακή, στις 5 Ιουλίου, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία. Πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής μπορεί να προκύψουν οι πιο απίθανες συμμαχίες.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι θα συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές απατεώνες κάθε είδους, διότι σύμφωνα με το βουλγαρικό σύνταγμα διασφαλίζεται στους υποψήφιους βουλευτές ασυλία, έστω και αν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και μάλιστα η ασυλία αυτή διαρκεί μέχρι τα εκλογικά αποτελέσματα ή εάν εκλεγούν μέχρι το τέλος της θητείας τους.


Η πρακτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές βγάζοντας από τη φυλακή καταχραστές δημοσίου ή κοινοτικού χρήματος, κατηγορούμενους για ξέπλυμα χρήματος και προστάτες.

Πως γίνεται από τα έδρανα των κατηγορουμένων να αναδειχθεί κάποιος σε εκπρόσωπο του λαού στο κοινοβούλιο καταμαρτυρεί η περίπτωση Αλεξάντερ Τομόφ:


Ο Τομόφ κατηγορείται ότι καταχράστηκε 18 εκατ. ευρώ και οδήγησε σε χρεοκοπία τη μεγάλη μεταλλουργία Κρεμικόφτσκι και την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της Σόφιας CSKA.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές το δικαστήριο της Σόφιας διέκοψε τη δίκη εναντίον του, διότι ο κατηγορούμενος Τομόφ ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές και τώρα είναι εκ νέου στις βουλευτικές εκλογές. Και δεν είναι ο μόνος που εκμεταλλεύεται το σχετικό άρθρο του συντάγματος.


Ο Βούλγαρος δικηγόρος και ειδικός σε τέτοιες υποθέσεις Μιχαήλ Εκιμτσίεφ υποστηρίζει ότι:


«το πρόβλημα δεν είναι αυτοί καθ’ αυτοί οι νόμοι που καθορίζουν κάτι τέτοιο, αλλά η πληθώρα των ανθρώπων που είναι διατεθειμένα να εκμεταλλευτούν αυτά τα παραθυράκια και το χειρότερο: η κοινή γνώμη που επιδεικνύει μεγάλη ανεκτικότητα σε τέτοιες προσπάθειες.»



Στενή και πολλαπλή διαπλοκή πολιτικής – οικονομίας και μαφίας



Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες είναι σπάνιο φαινόμενο η παραχώρηση ασυλίας κατηγορούμενου για σοβαρά ποινικά παραπτώματα λόγω υποψηφιότητας σε εκλογές.

Επιπλέον στην περίπτωση της Βουλγαρίας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στενή και πολλαπλή διαπλοκή του πολιτικού και οικονομικού κόσμου με τον υπόκοσμο, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Transparency International στη Βουλγαρία Ογκγιάν Μίντσεφ:


«Τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία οι περίφημες ‘ιδιωτικές ενώσεις’, στις οποίες απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου συγχρωτίζονται με δικηγόρους, με πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.


Με αυτά τα ‘συνδικάτα του εγκλήματος’ μπορούν τα κάθε λογής κακοποιά στοιχεία να ελέγχουν ολόκληρους δήμους και κοινότητες.

Τώρα γίνεται και το πρώτο μεγάλο βήμα για να σαρώσουν τη βουλή, τα υψηλότερα κλιμάκια της εθνικής, πολιτικής σκηνής.»


Στις 5 Ιουλίου λοιπόν ενδέχεται να μην δούμε μόνον τους Σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται από την κυβερνητική εξουσία, αλλά και τους πιο απίθανους, ετερόκλητους και επικίνδυνους συνδυασμούς πολιτικο-οικονομικών και μαφιόζικων συμφερόντων να εκλέγουν εκπροσώπους τους στη βουλγαρική βουλή.


Θα το αποτρέψουν αυτό οι Βούλγαροι ψηφοφόροι;

Αυτό είναι τώρα το μεγάλο ερώτημα, το μεγάλο τεστ για τους δημοκρατικούς θεσμούς στη Βουλγαρία.


Lilov/Παπαναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια: