Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Τι κρύβεται πίσω από το ΚΚΕ για τις πρόωρες...

Της Χριστίνας Κοραή

Πίσω από το ΚΚΕ επιχειρεί τώρα να κρυφτεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο για να αποφύγει την πανωλεθρία τον Μάρτιο του 2010. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι βάζει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια σημαντική στιγμή στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος. «Δεν συμφωνούμε φυσικά με τη διαχρονικά γνωστή στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να μην ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο τώρα...

που μιλάμε για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει μεγάλη αποδοχή από τους Ελληνες πολίτες και είναι σύμβολο ενότητας».
«Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια και σταθερή», ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του κόμματος της Αριστεράς. «Δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα ποιο πρόσωπο προτείνεται, γιατί αυτός είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
Το ΚΚΕ τον μοναδικό υποψήφιο Πρόεδρο που ψήφισε ήταν ο πρώην δικαστής στην υπόθεση Λαμπράκη Χρήστος Σαρτζετάκης. Θα είχε εκλογικές απώλειες αν ξαφνικά αποφάσιζε να δώσει δεκανίκι στη Ν.Δ. και μαζί και με τον ΛΑ.Ο.Σ. (που επίσης είπε «όχι») να εξέλεγαν Πρόεδρο και να μην πραγματοποιηθούν εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.
Η προοπτική αυτή στενεύει τα περιθώρια των ελιγμών της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που έχει μπροστά της την 24η Οκτωβρίου, όταν ο Γιάννης Παπαθανασίου θα πρέπει να ανακοινώσει το δεύτερο και σκληρό πακέτο μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα που έχει εκτοξευθεί στο 6%.
«Ευτελισμός»
«Η συμπεριφορά αυτή του ΠΑΣΟΚ συνιστά έναν ανεπίτρεπτο ευτελισμό των θεσμών», δήλωσε ο Β. Αντώναρος και το κατηγόρησε ότι έβαλε την χώρα σε άτυπη ή μη άτυπη προεκλογική περίοδο.
Πάντως, διχάζει τη Ν.Δ. ο χρόνος των εκλογών. «Είμαι έτοιμος για εκλογές ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος χθες (στο «Μέγκα»). Πληθαίνουν, όμως, και τα στελέχη που βάζουν στο στόχαστρο τον σύμβουλο στρατηγικής τού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, που έχει δώσει και ημερομηνία εκλογών, τις 4 Οκτωβρίου. «Μερικές φορές πέφτει λάθος ακόμα και σε αυτό ο κ. Λούλης», δήλωσε ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος (στον 9,84). «Οποτε μιλάει για εκλογές, διαψεύδεται. Οποτε ο κ. Λούλης σχεδιάζει εκλογές, η Ν.Δ. χάνει».
Κάπου στη μέση κινείται η Μαριέττα Γιαννάκου. «Δεν έχει πρόθεση (ο κ. Καραμανλής) να κάνει εκλογές, αλλά βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν με τους 151», δήλωσε (στον 98,4).
Ο Αλογοσκούφης
Στο μεταξύ, ο Γ. Αλογοσκούφης συνέχισε το «αντάρτικο» και ο Β. Αντώναρος τον άδειασε. «Βρίσκω μια δυσκολία να κατανοήσω και σίγουρα εγώ δεν θα το εισηγούμουν, τις έκτακτες εισφορές και τα προσωρινά μέτρα», είπε ο πρώην «τσάρος» (στον Φλας), ενώ διαφώνησε και με την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη», απάντησε ο Β. Αντώναρος. «Παρουσιάζει συνέχεια διάφορες καινούργιες μορφές. Εχει ποικίλες επιπτώσεις. Αποστολή, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να παρεμβαίνει, να κάνει τις διορθώσεις οι οποίες απαιτούνται, ώστε οι συνέπειες, αφενός, για τη χώρα και τους πολίτες να αμβλύνονται και αφετέρου η χώρα να είναι έτοιμη για την περίοδο που θα βγει από την κρίση, που θα τελειώσει η κρίση».
Ο Γ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες για την εκτόξευση του ελλείμματος στο 6%. «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν υπήρχε καμία διαφωνία μέσα στην κυβέρνηση, έτσι;», είπε. «Υπήρχαν διαφωνίες στην κυβέρνηση μέσα για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Μέχρι το 2007 σχεδόν όλες μου οι εισηγήσεις γίνονταν αποδεκτές. Μετά, όμως, είχαμε περισσότερο σύνθεση και λιγότερη άποψη του υπουργού Οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: