Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η παραποιημένη είδηση κανόνας

Το ζήτημα της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας του Τύπου είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια .
Παραβατικές συμπεριφορές δεοντολογίας, πλάνα άρθρα και προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης υπήρχαν ανέκαθεν στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Όμως παλαιότερα υπήρχαν εκδότες και αρχισυντάκτες που είχαν πλήρη επίγνωση της έννοιας του «μέτρου».
Σήμερα αυτό που διακρίνει τόσο τους εκδότες όσο και τους αναλώσιμους πλέον αρχισυντάκτες είναι η έλλειψη παιδείας, πνευματικότητας, κοινωνικής και εθνικής συνείδησης.

Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο άκρατος πλουτισμός και η ψυχωτική εμμονή τους στην έννοια της ισχύος. Δεν διστάζουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους να συμμαχήσουν και με ...τον διάολο ( εγχώριο και ξένο).

Η κατεργασία και η παραποίηση της λεγόμενης κοινής γνώμης έγινε αυτοσκοπός. Το πλάνο άρθρο έγινε καθεστώς, η παραποιημένη είδηση κανόνας και η δημοσιογραφία μετετράπη σε σεναριογραφία μυθιστορηματικού περιεχομένου.

Ειδικά από το 2004 και μετά, όταν ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άνοιξε τον πόλεμο με τα κέντρα διαπλοκής και τα
εξωθεσμικά κέντρα και πολύ περισσότερο από το 2007 και μετά την υπογραφή των ενεργειακών αγωγών, έχουμε μια ομοβροντία παραποιημένων ειδήσεων με τελικό αποτέλεσμα να περάσουμε σε άρθρα και ειδήσεις εντελώς πλαστά ως προς την πραγματικότητα.

Μεγάλες και ..«έγκριτες» εφημερίδες όπως το ΒΗΜΑ , τα ΝΕΑ, το ΕΘΝΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά ότι δημοσιεύουν ειδήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Τα παραδείγματα με τα δημοσιεύματα περί της επίσκεψης Ερντογάν που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ή του δημοσιεύματος με τον Χριστοφοράκο που ξεδιάντροπα τροποποιήθηκε (εδώ) ή των δηλώσεων αξιωματούχου της ΕΕ (Ζακ Μπαρό) που και αυτές δεν έγιναν ποτέ, είναι... χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση είχαμε και την επίκληση του δημοσιεύματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου στην προσπάθειά του να στριμώξει την κυβέρνηση στα επικοινωνιακά « σκοινιά».

Μάλιστα έχουν φθάσει σε τέτοιο βαθμό αναισχυντίας που μετά από την αποκάλυψη του ψευδούς ρεπορτάζ, ουδείς ζήτησε συγνώμη. Ούτε η εφημερίδα , ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ποίησαν την ..νήσσαν.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και προχθές. Η «έγκριτη» εφημερίδα Τα ΝΕΑ δεν δίστασε να εμπλέξει στην βιομηχανία του ψεύδους και τα εθνικά μας θέματα. Δημοσίευσε άρθρο με τίτλο...«Εισβολή τουρκικής ακταιωρού στη Ρω», σύμφωνα με το οποίο Τουρκικά πλοία παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο Καστελλόριζο και μάλιστα μια τουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου στη νησίδα Ρω.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε τόσο στην έντυπη μορφή της εφημερίδας όσο και στην ηλεκτρονική. Μάλιστα η εφημερίδα ( στην προσπάθειά της για μεγαλύτερη διαφήμιση του ... ψέματος ) το είχε επί διήμερο στην κεντρική στήλη με τα πιο διαβασμένα θέματα.( κλικ στη φωτο)

Το ΓΕΕΘΑ με επίσημη ανακοίνωση διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Συγκεκριμένα το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε αναληθή τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημιουργεί ανακριβείς και λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος ή εφημερίδα εχθές ΔΕΝ την δημοσίευσε , τουναντίον συνέχισε να κρατά και να διαφημίζει το... ψέμα στην πρώτη της σελίδα και στα...πιο διαβασμένα!

Έχει χαθεί η εθνική συνείδηση, Ναι ή Όχι ; Έχει χαθεί το «μέτρο», Ναι ή Όχι ;


Δεν υπάρχουν σχόλια: