Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ανεργία ή δημόσια ελλείμματα

Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και οι δυσμενέστατες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρωζώνης, όπου οι κυβερνήσεις βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωπες με την εκτίναξη ελλειμμάτων και χρέους.

Το δίλημμα δημοσιονομική εξυγίανση ή συνέχιση της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την αναχαίτιση της ανεργίας, τέθηκε και χθες μηνιαία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, επιμένει τον τελευταίο καιρό στην ανάγκη να καθορίσουν οι κυβερνήσεις μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τη λογική των ελλειμμάτων και του χρέους. Η αναφορά αυτή γίνεται και στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα.


Ο Ισπανός επίτροπος γνωρίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα στον τομέα της απασχόλησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεσμευθούν συνολικά οι χώρες της Ευρωζώνης σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κι αυτό γιατί για όλους πρώτη προτεραιότητα σήμερα αποτελεί η αναχαίτιση της ανεργίας, η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή.


Το Μάιο, χάθηκαν 385.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., εκ των οποίων 275.000 στις χώρες της Ευρωζώνης. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 21,4 εκατ. (15 εκατ. στην Ευρωζώνη), ενώ μέσα σε ένα χρόνιο χάθηκαν 5,1 εκατ. θέσεις απασχόλησης. Συνολικά εκτιμάται ότι σ' αυτήν την κρίση θα χαθεί το 4% με 6% της συνολικής απασχόλησης στην Κοινότητα.


Εκείνο που επιθυμεί ο κ. Αλμούνια, είναι να ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό από τώρα μια σοβαρή συζήτηση για την καθορισμό της στρατηγικής, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προβλέποντας ότι η αύξηση της ανεργίας θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογραμμίζοντας ότι φυσικά όλοι θέλουν μια στρατηγική εξόδου από τα ελλείμματα, αλλά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.


Ο κ. Μπαρόζο προέβλεψε μάλιστα ότι ακόμη και αν έρθει η ανάκαμψη δεν θα πρέπει να περιμένουμε γρήγορη επιστροφή στους ρυθμούς απασχόλησης που υπήρχαν πριν από την ύφεση. Για το λόγο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Από την άλλη πλευρά, η Μάλτα αναμένεται να μπει σήμερα σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται σ' αυτήν τη διαδικασία (οι άλλες 4 είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία). H Μάλτα θα κληθεί να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010. Η εκτίμηση είναι ότι το 2010 θα βρεθούν σε κοινοτική επιτήρηση 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης (θα την αποφύγουν εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες προβλέψεις, η Κύπρος, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο).


Πάντως, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή θα επανακαθορίσει τη στάση της σχετικά με τις διάφορες προθεσμίες συμμόρφωσης που έχουν δοθεί στις χώρες με υπερβολικό δημόσια έλλειμμα, εάν τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων, καταγράψει περαιτέρω συρρίκνωση της ανάπτυξης. Αλλωστε, η επιμήκυνση του χρόνου συμμόρφωσης προβλέπεται και από το Σύμφωνο Σταθερότητας σε περιόδους ύφεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: