Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Όλοι μαζί απέναντι στα καρτέλ


Όλος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να βρεθεί στην ίδια πλευρά του λόφου απέναντι στα καρτέλ τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την έναρξη της επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή της
Βουλής του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του α νταγωνισμού και κυρίως, στη δομή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.



Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τέσσερις είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου: Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο αποτελεσματικότερος και ταχύτερος τρόπος λειτουργίας της, η περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και η απαλλαγή της από γραφειοκρατικά βάρη, παράλληλα με την -για πρώτη φορά- επιβολή εκ μέρους της και ποινικών κυρώσεων (έως δεκαπλασιασμό των προστίμων) έναντι όσων παραβαίνουν τις διατάξεις περί ανταγωνισμού.



Έτσι, οι κανονιστικού χαρακτήρα διατάξεις θα είναι άμεσα εφαρμοστέες, η Επιτροπή θα λειτουργεί σε τρία ευέλικτα τμήματα στο πρότυπο του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ εισάγονται δύο καινοτομίες. Δημιουργείται γραφείο εσωτερικού ελέγχου της ΕΑ και αποκλείονται πλέον από την επιτροπή οι φορείς ΣΕΒ ΓΣΕΕ ΕΣΕΕ ΟΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: