Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Αμερικανικό σχέδιο για τα Ελληνοτουρκικά

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδιο για την άρση των προβλημάτων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», επικαλούμενη «υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου» ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά, ότι «οι δύο χώρες σπαταλούν μεγάλο μέρος της ενέργειας και του κεφαλαίου τους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Κάτι που εμποδίζει τις προσπάθειες των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας να συμβάλλουν σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν».


Διπλωματικοί αναλυτές εικάζουν, ότι η «αμερικανική πρωτοβουλία» η οποία εν ευθέτω χρόνω θα δημοσιοποιηθεί, στοχεύει σε κινήσεις καλής θελήσεως και από τις δύο πλευρές.


Η Άγκυρα διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο για την επανέναρξη της θεολογικής σχολής της Χάλκης, ενώ παράλληλα, μέσω δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο, «προετοιμάζει» την κοινή γνώμη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις, από εθνικιστικούς κυρίως κύκλους. Στην Ουάσινγκτον, εκτιμούν, ότι η Αθήνα από την πλευρά της, δεν έχει ουσιαστικά προβλήματα για να αποδεχθεί και να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την άμεση εκλογή μουφτήδων στην Θράκη αντί του διορισμού τους. Το θέμα απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: