Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Τι αλλάζει την ΕΥΠ με τον Παπαγγελόπουλο

Δικαστικός αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), έπειτα από την αιφνίδια αντικατάσταση του μέχρι τώρα διοικητή της, πρέσβη Γιάννη Κοραντή. Το τιμόνι της Υπηρεσίας παίρνει ο αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέχρι σήμερα εποπτεύων των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και επικεφαλής εισαγγελέας της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί πιθανώς αλλαγή της εστίασης της ΕΥΠ στα θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, στα οποία διαθέτει εμπειρία ο νέος διοικητής, αλλά και πιο στενή συνεργασία ΕΥΠ - Αντιτρομοκρατικής.

Αποτέλεσμα, άλλωστε, της συνεργασίας των δύο υπηρεσιών ήταν και η πρόσφατη επιτυχία της σύλληψης των μελών του συνδικάτου του εγκλήματος. Προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την Κυριακή το απόγευμα στο γραφείο του τον κ. Κοραντή και του ανακοίνωσε ότι τελείωσε η θητεία του και τη θέση του παίρνει δικαστικός. Ο κ. Κοραντής, ο οποίος ήταν στο «τιμόνι» της ΕΥΠ από τον Νοέμβριο του 2004, δεν έχει κάνει δηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εξήρε το έργο του κ. Κοραντή στην ΕΥΠ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση του κύρους της Υπηρεσίας» και «συνεισέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος».

«Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να εκφράσω και εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά στον κ. Κοραντή θερμές ευχαριστίες για την υπηρεσιακή του διαδρομή, καθώς και την ανεπιφύλακτη διαβεβαίωση ως προς την αναγνώριση του έργου του» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Σε ό,τι αφορά το διάδοχό του Δ.Παπαγγελόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου» που διέπει την ΕΥΠ, το οποίο δίνει μάλιστα, για πρώτη φορά, δυνατότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επ' αυτής.

«Όπως προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην ΕΥΠ» σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος «μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ιδίως από λειτουργούς, οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας».

«Η προϋπηρεσία και το αδιαμφισβήτητο κύρος του κ. Παπαγγελόπουλου πληρούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ως άνω προϋποθέσεις» καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: