Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Σε μέγγενη φτώχειας και ανεργίας τα νοικοκυριά

Φτωχότεροι έγιναν μέσα σε ένα χρόνο έξι στους δέκα Έλληνες καταναλωτές ενώ επτά στους δέκα προβλέπουν αύξηση του επιπέδου της φτώχειας για την επόμενη χρονιά.Η ανεργία και η ακρίβεια είναι από τα κυριότερα προβλήματα της χώρας για τους καταναλωτές οι οποίοι φοβούνται για την μελλοντική τους οικονομική ασφάλεια. Τα συμπεράσματα αυτά, προκύπτουν από την έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικότερα η έρευνα έδειξε ότι:


- Το 63% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες χειροτέρεψε σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη και το 32% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άνετη πιστεύουν ότι αυτή έχει χειροτερεύσει τον τελευταίο χρόνο.



- Μόνο το 9% αναμένει βελτίωση της προσωπική οικονομικής τους κατάστασης με τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών και όσους έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση να είναι πιο αισιόδοξοι για τα οικονομικά τους.



- Το 67% των καταναλωτών εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οικονομική εξέλιξη της χώρας και περιμένουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πιο απαισιόδοξοι είναι οι έχοντες χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, χαμηλότερες αποδοχές και χειρότερη οικονομική κατάσταση. Μάλιστα το 52% θεωρεί ότι δεν θα βελτιωθεί η οικονομική πορεία της χώρας ούτε μετά από τέσσερα χρόνια.



- Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν.



- Το 44% υποστηρίζει ότι η απόκτηση ορισμένων αγαθών είναι δύσκολη. Περισσότερο δυσκολεύονται οι γυναίκες, οι έχοντες χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και οι έχοντες δύσκολη οικονομική κατάσταση.


- Σχεδόν 1 στους 2 θεωρεί ότι τώρα δεν είναι μια καλή εποχή για αποταμίευση.


- Το 87% πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στην περιοχή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: