Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο του ελλείμματος ασκώντας παράλληλα κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο Γιάννης Παπαθανασίου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία στα θέματα διαφάνειας.


Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ασκεί συγκυριακή, μικροκομματικής φύσης πολιτική, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε
τρία κύματα φοροεπιδρομών στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του ελλείμματος, με τις συνειδητές της πολιτικές.



Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί απολύτως πουθενά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την χαρακτήρισε αναξιόπιστη με παντελή έλλειψη προσανατολισμού



"Το πρόβλημα της εθνικής μας οικονομίας, τα προβλήματα, δεν θα τα λύσουν φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά μια καλή πορεία, μια νέα πορεία της οικονομίας της χώρας μας, μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με σχέδιο που θα φέρει χρήμα, επενδύσεις, οικονομική δικαιοσύνη στους πολίτες, πράγματα για τα οποία ποτέ δεν άρθρωσε λόγο αυτή η κυβέρνηση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και όπως είπε "όποιο φόρο και να επιβάλει η κυβέρνηση πάει στράφι, γιατί καλύπτει μαύρες τρύπες".


Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό συμπλήρωσε και τόνισε ότι τα: "Τα μέτρα που συζητάμε σήμερα, τα επιβάλλει μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην ψήφο βουλευτών, που έδιναν δωρεάν μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω offshore, από την τηλεόραση. Βουλευτών που οραματίστηκαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου".


Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εκτός πραγματικότητας γιατί την ώρα που περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, τάζει υποσχέσεις 11 δισ. ευρώ.


"Την διαφάνεια, την είδαμε στους λογαριασμούς του κόμματός σας: ένα μπακαλοτέφτερο που μπορεί να πέρασαν και μπορεί να μην πέρασαν ποσά, σύμφωνα με ορισμένους συντρόφους σας;" παρατήρησε ο κος Παπαθανασίου.


Ο Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με γενικόλογες και κενού περιεχομένου αναφορές, αλλά με ειλικρίνεια συνεννόηση και σοβαρότητα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και παίρνει τα αναγκαία μέτρα.


Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει νέα φοροκαταιγίδα αλλά αυτό που θα έρθει είναι ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα περικόπτονται οι δαπάνες και θα αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή.


Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη και "στα δύο χρόνια που διαρκεί, η διεθνής οικονομική κρίση μας υποχρεώνει να δούμε τα πράγματα καθαρά και υπεύθυνα και να πούμε την αλήθεια στο λαό".


Ανταπαντώντας στον κ. Παπαθανασίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι "ο Σεπτέμβρης μπαίνει απειλητικά, τα έτοιμα τελειώνουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και χρειάζεται δέσμη μέτρων που θα συνιστούν πολιτική. Αντί αυτού, είπε, η κυβέρνηση με τη στάση της, προκαλεί ασάφεια, αβεβαιότητα και οικονομική ανασφάλεια.


Σφοδρή κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική άσκησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κάνοντας λόγο για φοροεπιδρομή από την κυβέρνηση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα.



Περιορισμό των δαπανών στα φετινά επίπεδα ή και χαμηλότερα ακόμη, όπου είναι εφικτό, με έμφαση στην περιστολή δαπανών για υπερωρίες, επιτροπές, ομάδες εργασίας και μετακινήσεις, ζητά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.



Ενόψει της κατάρτισης του νέου προυπολογισμού, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, απέστειλε εγκύκλιο στους εν λόγω φορείς στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των δαπανών του προϋπολογισμού.


Στην ανάγκη επιμονής των μεταρρυθμίσεων και της έντασης των προσπαθειών προς την κατεύθυνση του λιγότερου κράτους στην οικονομία και της περισσότερης οικονομίας στο κράτος, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του στη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή του νέου του βιβλίου "Η Ελλάδα μετά την κρίση".


"Η κρίση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε επιλογές και πειραματισμούς που απέτυχαν στο παρελθόν, και καταδίκασαν την Ελλάδα σε μία εικοσαετία οικονομικής απόκλισης. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια, αλλά και ένταση των προσπαθειών, τόσο στην επιδίωξη της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος", ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: