Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Κρίθηκαν ικανοποιητικά τα μέτρα

O υπουργός οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, είχε την ευκαιρία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στους δημοσιογράφους, να εξηγήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο των πρόσφατων φορολογικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν «ικανοποιητικά» και πως εκείνα, τα οποία θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο, «θα έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα». Υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% το 2009 και στο 3% το 2010.

Ο στόχος είναι δύσκολος και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε», ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος μήνυμα αν η Ελλάδα προσπαθούσε να πάρει παράταση πριν κάνει ό,τι μπορεί, για να επιτύχει το στόχο, το 2010. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «αν αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιληφθεί αν πράγματι ο στόχος του 3% το 2010 είναι εφικτός». Σημείωσε, ακόμη, πως αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση στο έλλειμμα του 2010 από το 3%, «πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα δείξει κατανόηση».



"Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το κόστος"



Επισήμανε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Αυτά που δεν κάναμε επί δεκαετίες, τα κάνουμε σήμερα. Η λογική να κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί ήταν πολιτική των δεκαετιών του '80 και '90, που σήμερα τις πληρώνουμε ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η αντίληψη που επικράτησε στο σημερινό Συμβούλιο
Ecofin είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παρατεταμένου αποπληθωρισμού (δηλαδή μόνιμης μείωσης των τιμών των προϊόντων, συνεπεία της οικονομικής κρίσης).



Αναφορικά με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός σημείωσε πως το Συμβούλιο αποφάσισε σειρά αλλαγών, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της επανακεφαλαιοποίησής τους και των λογιστικών προτύπων, βάσει των οποίων συντάσσονται οι ισολογισμοί τους.



"Σε γενικές γραμμές, η κατεύθυνση των «27» προς τις τράπεζες είναι να αυξάνουν την κεφαλαιακή τους βάση στις «καλές περιόδους», δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου.



Εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν το Ecofin, ήταν και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους προσδοκόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι «λόγω της κρίσης, η δυνητική ανάπτυξη στην ΕΕ μειώνεται κατά 1%» και ότι «για να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής

*

Δεν υπάρχουν σχόλια: