Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

"Βουνό από χρέη" – Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2009

Η γερμανική βουλή ψήφισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2009. Προβλέπει ένα νέο δανεισμό ρεκόρ 49,1 δις ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός για τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί ακόμα μια φορά κατά 86 δις ευρώ.



Ο Χανς Άιχελ, πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε χθες για τελευταία φορά στη γερμανική βουλή μετά από θητεία 40 χρόνων στην πολιτική. Δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στα κόμματα, αλλά να κάνει και αυτοκριτική λέγοντας πως αυτοί, οι οποίοι ασκούν την πολιτική φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς.


Όσο για τον νέο, μεγάλο, κρατικό δανεισμό σημείωσε:

«Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους πολίτες. Θα πρέπει να τους εμπιστευθούμε και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να αντέξουν την αλήθεια, για παράδειγμα ότι υπάρχει κρίση και ότι θα πρέπει να πληρώσουμε. Και η επόμενη βουλή μας θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση. Φροντίστε όμως να μην χαθεί το κοινωνικό κράτος σε αυτή τη χώρα. Θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για τη γερμανική βουλή, αλλά και για την πολιτική γενικότερα».

Η χθεσινή ψήφιση του νέου προϋπολογισμού δεν είναι παρά η απαρχή ενός νέου μεγάλου δανεισμού. Το υπουργείο οικονομικών προβλέπει ότι μέχρι το 2013 το κράτος θα δανειστεί περισσότερα από 300 δις ευρώ.



Ποιος θα πληρώσει την κρίση;


Θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι;


Η αντιπολίτευση πιστεύει πως το ποσό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ο βουλευτής των Πρασίνων Αλεξάντερ Μπόντε δήλωσε σχετικά: «Μέσα σε αυτά τα 300 δις ευρώ αποσιωπάτε η σωτηρία των τραπεζών και το γεγονός ότι αυτά θα πρέπει να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αποσιωπούνται τα έκτακτα αναπτυξιακά προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας. Αν τα υπολογίσουμε φθάνουμε στα 438 δις ευρώ. Και στη συνέχεια έχουμε μια επιπλέον επιβάρυνση επιτοκίων από το 2014, τα οποία φθάνουν τα 15 δις ευρώ, τα οποία θα λείπουν για επενδύσεις ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει».


Και ποιος θα αναλάβει στο μέλλον όλα αυτά τα έξοδα;

Η βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Μπάρμπαρα Χελ δηλώνει: «Δεν μας μένουν παρά αυξήσεις φόρων, αυξήσεις των κοινωνικών επιδομάτων και περικοπές πολλών κοινωνικών παροχών. Και κυρίως θα είναι οι χαμηλόμισθοι που θα θιγούν από αυτά τα μέτρα, εμείς θα την πληρώσουμε».


Οι ειδικοί σε θέματα οικονομίας υπολογίζουν ότι όσοι γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι το 2000 θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν δραστική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων και τα αριστερά κόμματα κάνουν λόγο για παροχολογία λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που είναι σε τρεις μήνες.


S.Kinkartz / M.Rigoutsou

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: