Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η λίστα με τους 20 επαγγελματικούς τομείς που απελευθερώνονται

Την απελευθέρωση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενσωματώνοντας έτσι τη σχετική κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και το νέο μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
"Είναι ένα σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ όπως είπε αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν, μετά από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και στα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην Οδηγία.

Τα οφέλη από την απελευθέρωση των υπηρεσιών θα είναι σημαντικά καθώς, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί κατά 2%, θα μειωθεί το κόστος της γραφειοκρατίας προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση.

Με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται επαγγελματικές δραστηριότητες όπως:

*τεχνίτες (υδραυλικοί, ξυλουργοί)
*υπηρεσίες τουρισμού (ταξιδιωτικά πρακτορεία)
*εμπόριο (σουπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις)
*κατασκευές

* μεσίτες

*υπηρεσίες δικτύων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης)

*σχολές οδήγησης, γραφεία μεταφορών και ενοικίασης αυτοκίνητων.
Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερους από 20 τομείς υπηρεσιών που απελευθερώνονται κατά προτεραιότητα. Πρόκειται για τις:
* Αγροτικές- δασοκομικές υπηρεσίες
* Υγειονομικής περίθαλψης

* ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας

* γραφεία ευρέσεως εργασίας

* συμβολαιογράφοι & δικαστικοί επιμελητές

* χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

* τυχερά παιχνίδια

* δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και

* μεταφορές (ταξί, πλοία, τρένα διατηρούν το "κλειστό" καθεστώς.)
"Πρόκειται για δεσμευτική οδηγία της ΕΕ σχετικά με το σε ποιους τομείς υπηρεσιών -αυτός είναι ο ακριβής όρος- εφαρμόζεται, σχετικά με παρόχους υπηρεσιών από άλλες χώρες, εγκατεστημένους εν προκειμένω στη χώρα μας", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος εξήγησε ότι η οδηγία περιγράφει τομείς υπηρεσιών, όπου πρέπει να γίνει "αυτό που λέμε απελευθέρωση και ερωτηθείς για το αν η οδηγία αυτή είναι η πρώην οδηγία Μπολγκενστάιν, εκείνη, δηλαδή, μέσω της οποίας πιέζεται το εργατικό κόστος από χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως "αυτή η οδηγία, η οποία πράγματι έφερε αυτόν τον χαρακτηρισμό και το όνομα, έχει υποστεί πολλές επεξεργασίες στη διαδρομή του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά, τα οποία αναφέρθηκαν και υπήρχαν στο πρώτο σχέδιο, δεν περιέχονται πια στην οδηγία".
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: