Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Διαφωνίες κορυφής ξέσπασαν στο ΠΑΣΟΚ (2) !


Συνεχίζεται η κόντρα στο ΠαΣοΚ με απρόβλεπτες συνέπειες!

Διχογνωμίες κορυφής ταλανίζουν αίφνης εν μέσω θέρους το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, κεντρικές πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «εμπλακεί επί δεκαπέντε ημέρες σε λάθος συζήτηση» αναφορικά με το εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να προκαλέσει εκλογές με μοχλό την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, καθώς θα έπρεπε να εμμένει στη θέση για άμεση προσφυγή στις κάλπες «για πολιτικούς λόγους». Στην τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου απάντησε κλείνοντας τη συνεδρίαση, χωρίς να τον κατονομάσει, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Ιπποκράτους επιθυμεί τις εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις επιβάλει, παρά μόνο τον Μάρτιο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία επανεκλογής του κ. Κάρολου Παπούλια είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες.

Σύγκρουση σημειώθηκε, επίσης, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των κ. Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Ρέππα με αφορμή τις επιθέσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά συνταγματολόγων.



Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το κόμμα να αναδείξει με σαφήνεια τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ για τη νέα γρίπη ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται».


Καθημερινή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνία με την επίσημη γραμμή του κόμματος περιείχε η τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή για την προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ. Δεν επρόκειτο για συγκεκριμένο όργανο, αλλά για κοινή συνεδρίαση των τομέων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, των στελεχών που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ» και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σε αυτό το πολυπληθές αλλά κομματικό ακροατήριο ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τις απόψεις του για το τι πρέπει να κάνει το ΠαΣοΚ εν όψει της ΔΕΘ, αλλά και για θέματα της επικαιρότητας, όπως η γρίπη και η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές.

Οσα είπε δημιούργησαν κατά ορισμένους μεγάλο εσωτερικό ζήτημα, ενώ πολλά στελέχη σχολίαζαν ότι «μίλησε για την τιμή των όπλων, λόγω Τσάτσου». Το επίσημο ΠαΣοΚ ενοχλήθηκε, αλλά κράτησε χαμηλά το θέμα επισημαίνοντας με έμφαση ότι «ο Βαγγέλης δεν έθεσε συνταγματικό ζήτημα σε σχέση με την επιλογή του κόμματος να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και αυτό είναι σημαντικό» .

Ο κ. Βενιζέλος, προβλέποντας (ή φοβούμενος) ότι ενδεχομένως να παρερμηνευθούν όσα σκόπευε να υποστηρίξει, έδωσε γραπτή την εισήγησή του στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Τα σημεία της εισήγησης που προκάλεσαν αναταραχή ήταν η άποψη που διετύπωσε για τη διαχείριση της πανδημίας γρίπης, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση και ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να κάνει προτάσεις και υποδείξεις στην κυβέρνηση και όπου χρειάζεται να τη στηρίζει, και η γνώμη του για την «προεδρολογία». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, κατά την άποψή του, το ΠαΣοΚ συμμετέχει εδώ και δύο εβδομάδες σε μια λάθος συζήτηση. Το θέμα, είπε, δεν είναι πώς θα εξελιχθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έπειτα από επτά μήνες, αλλά ότι το κόμμα πρέπει να ζητεί άμεσα εκλογές, ακόμα και πριν από τον προϋπολογισμό, για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η συζήτηση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα στους πολίτες, ότι δηλαδή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ως τον Μάρτιο, ενώ αφήνει εκκρεμή πολλά ερωτήματα, όπως αν θα επιχειρήσει ο κ. Κ. Καραμανλής να στρέψει το επιχείρημα του ΠαΣοΚ για πρόωρες κάλπες εναντίον του κατηγορώντας το ότι σύρει τον τόπο σε εκλογές και ποια θα είναι η επιθυμία του κ. Κ.Παπούλια.

Επέμεινε επίσης ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να σέβεται τις διαφορετικές επιστημονικές απόψεις και να μην επιτίθεται προσωπικά στους συνταγματολόγους. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί μείζονα ζητήματα, όπως π.χ. η διαμάχη για την ψήφο Αλευρά, αλλά αντιμετωπίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε τη διαφωνία πολλών στελεχών, όπως οι Δ. Ρέππας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης , Ι. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ακόμη και του κ. Παπανδρέου, που υποστήριξαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν την παράταξη ανυπεράσπιστη απέναντι σε μια τέτοια μομφή, ότι καθιστά περίγελω το Σύνταγμα με τις επιλογές της. Ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε σε αυτές τις παρατηρήσεις και η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς άλλες εντάσεις, ιδίως επειδή όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να διατυπώσει το ΠαΣοΚ προτάσεις με δημοσιονομική αξιοπιστία στη ΔΕΘ. Ωστόσο το θέμα που άνοιξε ξύνει πληγές.