Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

"O Καραμανλής είναι παλιός και έμπιστος φίλος της Τουρκίας"

Η «καλή χημεία» που έχουν μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί επιβοηθητικά στην επίλυση των διμερών ,ελληνοτουρκικών διαφορών.
Την άποψη αυτή υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς σε χθεσινή ομιλία του στα πλαίσια συνεδρίου για την προβολή της τουρκικής υποψηφιότητας στην Κοινότητα που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το think tank "Κέντρο Ευρωπαικής Πολιτικής".
Ο κ. Μπαγκίς χαρακτήρισε ακόμη τον κ.Καραμανλή «παλιό και έμπιστο φίλο της Τουρκίας».

Ο κ.Μπαγκίς επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη η Κοινότητα «να εφαρμόσει τις αποφάσεις της για την χορήγηση βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους ώστε να εξέλθουν από την απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει». Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την περίπτωση της Ταιβάν προκειμένου να δείξει ότι «η σύναψη εμπορικών σχέσεων με μια χώρα δεν οδηγεί και στην διεθνή αναγνώριση της».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «τυχόν άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα δεν θα συνιστούσε αναγκαστικά και την αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας από την Τουρκία». Ως προς τη την κατασκευή του αγωγού ΝΑΜΠΟΥΚΟ ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία δεν τη συναρτά με το άνοιγμα ή όχι του διαπραγματευτικού κεφαλαίου της του σχετικού με την ενέργεια. Για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί πανευρωπαϊκά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ο κ.Μπαγκίς έκανε λόγο για «κοντόφθαλμους πολιτικούς που βάλλουν εναντίον της τουρκικής ένταξης με αποτέλεσμα όχι μόνο να προσβάλουν τους Τούρκους αλλά και να σπέρνουν την διχόνοια μέσα στις ίδιες τους τις χώρες καθώς,ο συνολικός αριθμός των Τούρκων που κατοικούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια» .


Σε ερώτηση του Κύπριου πρέσβη στις Βρυξέλλες για το πως είναι δυνατόν η Τουρκία να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Κοινότητα όταν δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της και ενώ οι στρατιωτικές της δυνάμεις κατέχουν τμήμα ευρωπαϊκού εδάφους ο κ.Μπαγκίς απάντησε ότι «Το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν απετέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ούτε και για την ένταξη της Τουρκίας». «Από τη στιγμή που η Κύπρος μπόρεσε να ενταχθεί στην Ένωση χωρίς να έχει επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα, δεν θα πρέπει να θέτει προσκόμματα στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χώρες, δύο πρόεδροι, δύο Κοινοβούλια, δύο συστήματα, δύο διοικήσεις και το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε το ένα ενώ οι Έλληνες αναγνωρίζουν το άλλο, δε σημαίνει ότι οι δύο χώρες δε μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Τέλος ως προς την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης ο κ. Μπαγκίς χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση ως «ένα εσωτερικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Οι Ελληνορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες εξήγησε, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους , γεγονός που μας υποχρεώνει να αναζητούμε τρόπους εντός του Τουρκικού δικανικού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».


Ο κ. Μπαγκίς επιβεβαίωσε ότι η απουσία του κ. Ερντογάν από την τελετή των εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης οφείλεται σε «αιφνίδια αδιαθεσία» του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: