Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τελικά έγινε...η παραίτηση Αλαβάνου

By Factorx


__________________________________________________________________________________________
Την παραίτησή του από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το βουλευτικό αξίωμα, ανακοίνωσε ο Αλέκος Αλαβάνος μια ημέρα μετά τη δήλωσή του ότι έχει και ο ίδιος ευθύνες για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου.


Η απόφασή του αιφνιδίασε τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου και τον Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Αλαβάνο είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, ιδίως μετά την κριτική που άσκησε ο τελευταίος στον πρόεδρο του ΣΥΝ για τη χαμηλή εκλογική επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές.


Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στο ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι βουλευτής. Τέσσερα πρόσωπα συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες: Γιάννης Δραγασάκης, Φώτης Κουβέλης και Πάνος Λαφαζάνης. Την έδρα του κ. Αλαβάνου στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου καταλαμβάνει η συγγραφέας και οικονομολόγος Νάντια Βαλαβάνη (παλιό στέλεχος της ΚΝΕ)


O Αλέκος Αλαβάνος, 59 ετών, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού στο 4ο τακτικό συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο του 2004. Από το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, έως και το 2004 ήταν ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής έχοντας θέσει υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών.


6 σχόλια:

Stathis είπε...

Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε προ ολίγων λεπτών στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή του .


Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφαση του κ. Αλαβάνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου, θα οδηγηθεί στις επικείμενες εκλογές με νέα ηγεσία, ενώ θα εκλεγεί νέος επικεφαλής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Καταλύτης για την απόφαση Αλαβάνου φαίνεται να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το οποίο θεωρήθηκε κατώτερο των προσδοκιών και άνοιξε έναν κύκλο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου.

Χθες, με μια διφορούμενη απάντηση, ανοικτή σε πολλές ερμηνείες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την «πολιτική ψυχρότητα» στις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τον δικαίωσε η επιλογή του να αναδειχθεί στη θέση του προέδρου του ΣΥΝ ο Αλ. Τσίπρας, είχε δηλώσει: "Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει. Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ΄ όλα τον δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή".

Ανώνυμος είπε...

Καλώς φεύγει ο Αλαβάνος, αποδέχεται απλώς ότι το σχήμα με τα τρία κέντρα εξουσίας δεν λειτούργησε.

Λογικό να προκαλεί εντύπωση, στη χώρα του α-παραίτητου Παυλίδη, Βουλγαράκη, Καραμανλή, στη χώρα που ο Μανώλης απειλεί εδώ και ένα χρόνο ότι τάχα θα παραιτηθεί.
Δεν είναι όλοι στη Βουλή το ίδιο Καραγκιόζηδες με τα στελέχη της ΝΔ (τα παράπονά σας στον Κεφαλογιάννη που όντας υπουργός μας διασαφήνισε ότι “είμαστε κυβέρνηση Καραγκιόζηδων”

Ο Αλέκος θα έχει πάντα την ίδια αποδοχή στο χώρο στον οποίον απευθύνεται, στους πολίτες που αποδίδουν πολιτικό βάρος με βάση τη δύναμη των ιδεών και όχι τις καρέκλες και τα οικόσημα.

Θεωρώ, όπως και ο ίδιος, κατά δηλώσεις του, ότι το εγχείρημα πρέπει να πάει όλο από την αρχή. Με την βοήθεια και της πολύτιμης πλέον εμπειρίας του τι δεν λειτούργησε καλά ως τώρα.

Πάντα θα υπάρχει στην Ελλάδα ένα μικρό αριστερό κόμμα που δεν θα εμπνέεται από το Στάλιν.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν αξιοπρεπής στάση ενός ανθρώπου, που ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων του.
Υπενθυμίζω την πρόσφατη δήλωση του, “δεν είμαι σίγουρος κλπ”. Ευθύνεται για την καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ παράδοση του ΣΥΝ σε νεοσταλινικούς αστούς.
Και την ανέλαβε, με τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια.
Το σύστημα εξουδετέρωσε έναν επικίνδυνο εχθρό. Κι ας μη το κατάλαβε ούτε ο ίδιος.
(Ποτέ δεν ήμουν με το ΣΥΝ ή τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ανώνυμος είπε...

Αν δεις λίγο το παρελθόν και την πορεία του Αλαβάνου ως βουλευτή και ευρωβουλευτή, χωρίς παρωπίδες, τότε θα καταλάβεις πως ήταν από τους λίγους που όχι μόνο δεν ήταν καιροσκόπος (δεν το χρειαζοταν άλλωστε, λεφτά έχει και γιἀυτόν και για τα εγγονια του) αλλά πίστευε σε αυτο΄που έκανε και έχει προσφέρει έργο. Ομως άλλες οι βουλές των ΜΜΕ και του δικομματισμού

Ανώνυμος είπε...

μαθαινοντας σημερα τα νεα περι παραιτησης Αλαβανου ηρθαν στο μυαλο μου οι στιχοι ενος τραγουδιου του αξεχαστου Στρατου -κυριος ηρθα κ κυριος .....φευγω ετσι μια ....μουσικη αποψη για την παραιτηση!!!!! Βουβαλος

Stathis είπε...

Ανακάλεσε την παραίτησή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου η επιστροφή του Αλέκου Αλαβάνου στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δυναμική και ο ίδιος υποσχέθηκε ότι από τον Σεπτέμβρη συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούν έναν ενιαίο πολιτικό χώρο.