Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Λόγος στα θύματα της κρίσης


Το οικονομικό φόρουμ του ΟΗΕ εξετάζει τις συνέπειες της κρίσης. Στόχος της τριήμερης διάσκεψης είναι να δώσει βήμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη της λεγόμενης ομάδας G20

Η οικονομική κρίση πλήττει όλες τις χώρες του πλανήτη, για αυτό και όλες οι χώρες πρέπει να αναζητήσουν από κοινού το δρόμο της αντιμετώπισής της.

Αυτή είναι η αφετηρία για τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Μιγκέλ ντ΄Εσκότο Μπρόκμαν, που διοργάνωσε το τριήμερο οικονομικό φόρουμ στην έδρα του οργανισμού, τη Νέα Υόρκη.

Ο Μιγκέλ ντ΄Εσκότο Μπρόκμαν πρώην ιερωμένος και υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας φιλοδοξεί να γίνει το φόρουμ το εναλλακτικό βήμα προς τις G8 και G20 όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα βιομηχανικά κράτη.

Σημειώνει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο ενδεδειγμένος χώρος να συζητήσουμε, και όχι οι συναντήσεις κορυφής G8 και G20, αλλά η ομάδα G192, διότι πρόκειται για παγκόσμια κρίση και πρέπει να συζητηθεί σε παγκόσμια κλίμακα».


Ζωτικής σημασίας


Βέβαια, από τις 192 χώρες του ΟΗΕ μόνον οι 126 παίρνουν μέρος στη διάσκεψη, και από αρχηγούς κρατών έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνον οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Μέχρι την τελευταία στιγμή βιομηχανικές χώρες, αναπτυσσόμενες χώρες και Κίνα φιλονικούσαν για το πλαίσιο της διάσκεψης.

Γίνεται έκκληση να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης και να ενταθούν οι προσπάθειες βοήθειας στις χώρες που απειλούνται εξαιτίας της κρίσης από τη φτώχεια και την πείνα. «Είναι ζωτικής σημασίας», τονίζει ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, «να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των φτωχότερων χωρών. Πρέπει να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται. Οι συνέπειες γενικά θα είναι πολύ μεγαλύτερες, και για τις φτωχότερες χώρες θα είναι καταστροφικές».


Μορατόριουμ για τα χρέη


Ο Μάρτιν Κόρ, διευθυντής του ινστιτούτου South Centres για την οικονομία των υπό ανάπτυξη χωρών, ελπίζει ότι θα ενταθεί η συνεργασία τουλάχιστον σε δύο στόχους:


«Ποιός θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και πώς θα μεταρρυθμιστεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Μάρτιν Κορ.

Στο πρώτο σκέλος η πρόταση είναι ένα μορατόριουμ για τα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο για τις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Ο Κορ υπολογίζει το κόστος των μέτρων στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που με κάνει να ελπίζω ότι θα βοηθήσουν οι βιομηχανικές χώρες είναι ότι δεν έπαψα να πιστεύω στον ανθρωπισμό", είναι η μόνη απάντηση που είχε ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης Μιγκέλ ντ΄Εσκότο Μπρόκμαν.


Anne Herrberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: