Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Σκηνικό έντασης στην Κύπρο στήνει η Τουρκία

Σκηνικό έντασης στην Κύπρο φαίνεται να διαμορφώνει η Τουρκία με τη διεξαγωγή παράνομης άσκησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Καρπασίας.

Πριν δύο ώρες δόθηκε τέλος στο θρίλερ με την υπόθεση εξαφάνισης Ρώσου καπετάνιου, ο οποίος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, φέρονταν να έπεσε χθες το πρωί στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο “Sailrose” της Μάλτας, το οποίο βρισκόταν 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου του Ακάμα.
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ρώσου Καπετάνιου, σε μία κίνηση που γεννά ερωτηματικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού σκάφους επικοινώνησε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο καπετάνιος είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο σκάφος μαζί με τους υπόλοιπους 12 Ρώσους ναυτικούς, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την φερόμενη πτώση.

Σημειώνεται ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό του Ρώσου καπετάνιου συμμετείχαν χθες και ελικόπτερο SUPER PUMA και αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός “Σίγμα” αποκάλυψε χθες βράδυ ότι το Μαλτέζικο πλοίο εξέπεμψε το σήμα κινδύνου, στο οποίο οι κατοχικές αρχές απάντησαν παράνομα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες στο πλήρωμα να οδηγήσει το πλοίο στο κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου.

Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία με σήμα της ενημέρωσε το πλοίο για την ύπαρξη τουρκικής κατοχής στο νησί και ότι θα ήταν παράνομο να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι.

Ακολούθως οι κατοχικές αρχές έστειλαν σήμα στη Τουρκία καλώντας την να στείλει άμεσα πολεμικά πλοία στην περιοχή, για ν’ αναλάβουν τις έρευνες. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι η επιχείρηση διεξάγονταν σε περιοχή, όπου έχουν οι ίδιοι την ευθύνη διάσωσης.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και το Προεδρικό.

Διάχυτη ήταν χθες η υποψία ότι το σενάριο της εξαφάνισης του καπετάνιου ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια η Τουρκία ν’ αδράξει την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια περιοχή που δεν της ανήκει.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει το πρωί της Δευτέρας από τη Χάιφα με προορισμό το Σεϊτάχ της Τουρκίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: