Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Μιλούν για επιστροφή Μόρφου και Λύσης


Σε μια αιφνιδιαστική κίνησή του, ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάστηκε πρόθυμος να επιστρέψει εδάφη στους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης. Ο τουρκικός Τύπος προχωρεί να αποκαλύψει ότι στα εδάφη που θα επιστραφούν περιλαμβάνονται η Μόρφου και η Λύση.
Ο Ταλάτ έκαμε τις δηλώσεις σε επισκέψεις του στα κατεχόμενα χωριά Καζιβερά και Ελιά. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «από τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέκτηκε όπως παραμείνει υπό την κατοχή της το 29%+ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει εδάφη. Επισήμανε, ακόμη, ότι το εδαφικό είναι το δυσκολότερο κεφάλαιο, έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει τους Τουρκοκυπρίους «να μην ανησυχούν για τις επενδύσεις που έκαμαν».
Ο Τύπος της Τουρκίας δίδει μεγάλη προβολή στις δηλώσεις Ταλάτ και προσθέτει σε αυτές και τις δικές του πληροφορίες για τα εδάφη που θα επιστραφούν.
Η εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι ο Ταλάτ δήλωσε πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και ότι σε πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν, επήλθε προσέγγιση. Έφερε ως παράδειγμα το κεφάλαιο Δικαιοσύνη, όπου, όπως υποστήριξε, «επήλθε συμφωνία σχεδόν στο 100%».
Ο Ταλάτ τόνισε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν εδάφη στους Ελληνοκυπρίους. «Εμείς», είπε, «λόγω του ότι είχαμε αποδεχθεί εξαρχής το 29+, είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε εδάφη. Το πιο δύσκολο θέμα είναι το εδαφικό. Η παραχώρηση εδάφους αποτελεί δύσκολο θέμα. Όμως ο λαός μας δεν πρέπει να ανησυχεί. Τίποτε δεν θα πέσει στο κενό».
Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιλύσει και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι. Σημείωσε ότι η περίοδος που διανύουμε αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίτευξη λύσης και πρόσθεσε ότι «το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης».
Η «Βατάν» αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, οι περιοχές που θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους είναι η Μόρφου, το Καπούτι και η Λύση. Επίσης στην ελληνοκυπριακή περιοχή θα βρίσκεται και η πανεπιστημιούπολη του «Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, ο κατοχικός ηγέτης είχε δηλώσει στον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του ότι «δεν κατεβαίνει κάτω του 30% στο εδαφικό» και δεν αποδέχεται μείωση του υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο εδάφους, κάτω του ποσοστού αυτού.


15 διαφορετικές επιλογές
Η «Βατάν» υπογραμμίζει ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει, πριν από την υποβολή του σχεδίου Ανάν, «ασκήσεις επί χάρτου» και είχαν «επισημάνει 15 διαφορετικές επιλογές». Άφηναν ποσοστό εδάφους 29-30% στην τουρκική περιοχή, αποδεχόμενοι ουσιαστικά την επιστροφή εδαφών. Όμως η περιοχή της Μόρφου παρέμεινε «διαφιλονικούμενο σημείο» μεταξύ του Στρατού και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, κατά την εφημερίδα, το Γενικό Επιτελείο έκρινε ότι τα υπό παραχώρηση εδάφη στο σχέδιο Ανάν είχαν μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία, ενώ το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε δύο προτάσεις: Η μία προέβλεπε τη μη επιστροφή της Μόρφου και η άλλη το μοίρασμα της περιοχής μεταξύ του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

«Μείναμε μόνοι»
Η «Τζουμχουριέτ» σημειώνει ότι η Τουρκία, η οποία ανέλαβε χθες την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, έμεινε μόνη στην ψηφοφορία για την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε. Σύμφωνα με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπακί Ιλί, ο λόγος που η χώρα του καταψήφισε την απόφαση ήταν επειδή στο κείμενο «η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρετο ως Κυπριακή Δημοκρατία».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αποκύημα φαντασίας τα περί επιστροφής της Μόρφου, λέει ο Ταλάτ
Λευκωσία: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε αποκύημα της φαντασίας δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή γης σε περίπτωση συμφωνίας, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητηθεί πόση γη και ποια μέρη θα επιστραφούν.
Είπε ακόμα ότι ο χάρτης για το εδαφικό θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά το τελευταίο στάδιο και αφού υπάρξει συμφωνία στα άλλα θέματα.
Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να κρατήσουν τουλάχιστον το 29% του συνολικού εδάφους της Κύπρου.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: