Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Φοροεπιδρομή για τους...έχοντες και κατέχοντες

By Factorx

Πακέτο φόρων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο μέτρων, περιλαμβάνει όλα τα κινητά τηλέφωνα (με σύνδεση ή με συμβόλαιο), ετήσια εισφορά από 150 έως 650 ευρώ στα ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, επιβολή τελών κυκλοφορίας και εισφορά στα σκάφη αναψυχής, αλλά και αύξηση στον φόρο της βενζίνης κατά 6 λεπτά το λίτρο.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τα εξής:



- Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημόσιου στα επιβατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, από τα 1929 κυβικά και πάνω, κλιμακωτά. Αναμενόμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Όσα απαλλάσσονται από καταβολή τελών κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από το νέο φόρο.


- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.



- . Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμό των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού: Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%, από 50 έως 100 ευρώ το τέλος θα είναι 15%, από 100 έως 150 ευρώ 18% και πάνω από 150 ευρώ 20%. Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% στα καρτοκινητά επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Αναμένονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ.



- Υποχρέωση καταβολής ετήσιων τελών κυκλοφορίας για όλα τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά Ετήσια άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Οι σχετικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.



- Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση.



- Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Γιάννης Παπαθανασίου:
Η υπευθυνότητα πάνω από το πολιτικό κόστος
[26.06.2009, 11:33]

Για δίκαιη εισοδηματική πολιτική με αφορμή τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών. Γιάννης Παπαθανασίου.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έβαλε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα πάνω από το πολιτικό κόστος και έκανε ότι έπρεπε για το συμφέρον του τόπου.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν βάζει μέτρα, πόσο μάλλον η κυβέρνηση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, σχολιάζοντας τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.
«Είχαμε πει ότι θα κάναμε ταμείο το εξάμηνο για να δούμε τις αποκλίσεις έχουμε», σημείωσε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η λήψη των φορολογικών μέτρων και τις κατηγορίες περί ασυμφωνίας λόγων και πράξεων της κυβέρνησης.
Όπως επεσήμανε, γίνεται προσπάθεια να γίνει δίκαιη κατανομή ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.
Ειδικά για τον ειδικό φόρο στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού, ο κ. Παπαθανασίου παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με το μέτρο πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ενώ διευκρίνισε ότι ο εν λόγω φόρος θα επιβάλλεται κάθε χρόνο καθώς δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα.
«Πάρτε το είπε σαν μία επιπλέον αύξηση των τελών στα μεγάλα κυβικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση γιατί ο φόρος καθορίζεται βάσει κυβικών και όχι αξίας του αυτοκινήτου, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως ακολουθήθηκε η λογική των τελών κυκλοφορίας.
Παράλληλα, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για περαιτέρω αύξηση συνολικά των τελών κυκλοφορίας ή αύξηση της φορολόγησης στα ανώτερα κλιμάκια.