Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

«Σε ποιον ανήκει ο Παρθενώνας;»


Με θαυμασμό υποδέχεται ο γερμανόφωνος τύπος το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πολλοί αρθρογράφοι πέρα από τα όποια επιχειρήματα φαντάζονται ήδη εκεί τα λεγόμενα "ελγίνεια μάρμαρα".



«Ένα μουσείο ως βουβή κατηγορία», είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Der Standard (21.06.09), η οποία υπογραμμίζει:

«Πρόκειται για ένα μουσείο που προορίζεται για εκθέματα, τα οποία βρίσκονται κάπου αλλού: το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο διαθέτει μόνον τα μισά αυθεντικά γλυπτά από την περίφημη ζωφόρο του Παρθενώνα. Τα άλλα μισά τα εκθέτει ως απομιμήσεις – ως μια βουβή κατηγορία. Διότι τα άλλα μισά αυθεντικά γλυπτά βρίσκονται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο.»



«Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης συνιστά μια πολιτική πράξη, η Ελλάδα προσπαθεί να αναγκάσει τους Βρετανούς να τα επιστρέψουν. Με το νέο μουσείο εκλείπει πια το επιχείρημά τους ότι η Αθήνα δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο για να προστατεύσει τους αμύθητης αξίας καλλιτεχνικούς θησαυρούς από το νέφος ή ούτε καν ανάλογο της αξίας τους κτίριο για να τους παρουσιάσει.»


«Εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης – κοσμοϊστορικό γεγονός, δηλώνει ο Ελβετός υπουργός Πολιτισμού Πασκάλ Κουσπέν», υπογραμμίζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (21.06.09) και περιγράφει λεπτομερειακά τα εγκαίνια τονίζοντας ότι το νέο μουσείο είναι έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Μπέρναρντ Τσούμι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: