Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τέρμα στα επικίνδυνα σενάρια

Μία βδομάδα συν μία μέρα μετά την ανάρτηση που είχα κάνει για τα «μπλε παπαγαλάκια» και τις διαρροές τους στον τύπο για ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία της ΝΔ, αποφασίζω να επανέρθω στο θέμα.

Η πυκνότητα και η ομοιομορφία στα δημοσιεύματα των εφημερίδων του περασμένου Σαββατοκύριακου, καθώς και των ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων των καναλιών, δείχνουν ότι την εκδοχή των εκλογών το Σεπτέμβριο, δεν την προωθούν κάποιοι απλά ως υπόθεση εργασίας, αλλά ως κάτι που επιθυμούν πραγματικά και για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά.

Κατ’ αρχήν, θέλω να επαναλάβω ότι δεν πιστεύω πως οι δημοσιογράφοι καλλιεργούν κλίμα από μόνοι τους. Ούτε εκφράζουν, ή αναπαράγουν ευσεβείς προσδοκίες εξωτερικών αντιπάλων της ΝΔ. Λογικά, παίρνουν πληροφόρηση και πολιτική γραμμή μέσα από κύκλους της κυβέρνησης ή του κόμματος. Κάποιοι λοιπόν μέσα από κυβέρνηση και κόμμα, πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι. Το σενάριο των εκλογών το Σεπτέμβριο, είναι αρνητικό, για να μην πω επικίνδυνο.
Κάποια επιχειρήματα για αυτή την άποψη, έγραψα στην προηγούμενη ανάρτησή μου στις 22/6.

Εδώ θα εκθέσω μερικές επιπρόσθετες σκέψεις.

Κατ’ αρχήν, είναι αστήρικτο να φαντάζεται οποιοσδήποτε, πως μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ως εκ θαύματος, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην υπέρ της ΝΔ και ότι οι εκλογές θα εξελιχθούν σε ντέρμπυ. με πιθανότερη νικήτρια εκείνη.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν ηχηρό και η διαφορά των 4,2 ποσοστιαίων μονάδων, διακριτή.
Είναι πασιφανές ότι με την στάση τους οι ψηφοφόροι, ζήτησαν ξεκάθαρα αλλαγή είτε στις πολιτικές της κυβέρνησης, είτε στα πρόσωπα, είτε και στα δύο μαζί.
Μέχρι το Σεπτέμβριο, είναι δύσκολο να προκύψουν θεαματικές ανατροπές σε οποιοδήποτε επίπεδο, δηλαδή της επιλογής άλλων πολιτικών, ή άλλων προσώπων, ή και τα δύο μαζί, ούτως ώστε να αναστραφεί το πολιτικό κλίμα.
Για την ακρίβεια, ο γόνιμος χρόνος για τέτοιες αλλαγές, είναι από σήμερα, μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Το διάστημα μεταξύ 15 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, ούτως ή άλλως, είναι νεκρό πολιτικά.
Το χειρότερο είναι, πως τα μοναδικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν στο διάστημα αυτό, είναι πυρκαγιές, κάμψη της τουριστικής κίνησης λόγω της τρέχουσας κρίσης, καταγραφή κρουσμάτων ακρίβειας στις τιμές των αγορών στα παραθεριστικά θέρετρα κ.α.. Δηλαδή, γεγονότα, που θα κόστιζαν πολιτικά και επικοινωνιακά σε κάθε κυβέρνηση.
Όσο για το διάστημα που ακολουθεί, αμέσως μετά, μεταξύ 15 Αυγούστου και 30 Σεπτεμβρίου, εάν ανατρέξει οποιοσδήποτε σε μία τράπεζα ειδησεογραφικών δεδομένων, θα δει ότι, μέσα σε αυτή την περίοδο, κατά διαβολική σύμπτωση, συμβαίνουν πάντα φοβερά γεγονότα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Λίγα –μόνο- από αναρίθμητα παραδείγματα, κατά χρονολογική σειρά:
σεισμός Καλαμάτας, σεισμός Πάρνηθας, κραχ Σοφοκλέους, πτώση Falcon και θάνατος Κρανιδιώτη, επίθεση στους Διδύμους Πύργους, πλημμύρες στην Αθήνα, σφαγή στο Μπεσλάν, πτώση Chinook και θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, πυρπόληση Πελοποννήσου και Εύβοιας κ.α.
Τέλος, δεν αποκλείεται, εάν προκηρυχτούν εκλογές, να έχουμε μία ενορχηστρωμένη εγκληματική επίθεση, όμοια με ‘κείνη των εμπρησμών του Αυγούστου του 2007.
Πέρα από όλα αυτά όμως και να γίνονταν μεγάλες αλλαγές σε πολιτικές και σε πρόσωπα αύριο κιόλας, δε θα υπήρχε ο χρόνος για να αφομοιωθούν αυτές, από την κοινή γνώμη.
Ένα δεύτερο λάθος, είναι ο υπολογισμός ότι το 1,33 εκατομμύριο ψηφοφόροι που ψήφισαν ΝΔ το 2007 και οι οποίοι, στις τελευταίες ευρωεκλογές επέλεξαν την αποχή, ή να ψηφίσουν άλλο κόμμα, απλά εξεδήλωσαν μία στάση διαμαρτυρίας, έχοντας τη διάθεση να επανέλθουν στην πρότερη επιλογή τους, στην περίπτωση εκλογών για κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Είναι λογικό, ότι αυτοί οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μην ψηφίσουν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, διότι περιμένουν μία άλλη στάση από την κυβέρνηση και εάν δε συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι από αυτούς, θα σκεφτούν να εγκαταλείψουν οριστικά τη ΝΔ, πηγαίνοντας σε άλλα κόμματα.

Εάν διαισθανθούν δε, πως δημιουργείται κίνδυνος ακυβερνησίας, ενδέχεται να ενισχύουν με την ψήφο τους το κόμμα που θα προηγείται στις εκτιμήσεις και αυτό, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, είναι το ΠαΣοΚ.

Την ίδια ώρα, είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι οι 840 χιλιάδες ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΠαΣοΚ το 2007 και με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, δεν έπραξαν το ίδιο στις ευρωεκλογές, σε περίπτωση εθνικών εκλογών, θα προσέλθουν στις κάλπες μαζικά για να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανακεφαλαιωτικά, τα πάντα δείχνουν ότι οι συνθήκες δε διαμορφώνονται ευμενείς για προσφυγή σε εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο και μάλιστα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, δεν αποκλείεται η διαφορά του 4,2% των ευρωεκλογών, όχι απλά να μην συρρικνωθεί, αλλά να διευρυνθεί κιόλας, δίνοντας αέρα καθαρής αυτοδυναμίας στο ΠαΣοΚ.
Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι εάν ανεβεί στην κυβέρνηση το ΠαΣοΚ, δύσκολα θα πέσει σε σύντομο χρόνο.
Διότι επιστρέφοντας, θα βρει εντός της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, έτοιμο προς αξιοποίηση, το παλιό του κομματικό σύστημα ελέγχου της εξουσίας, το οποίο, η ΝΔ δεν κατάφερε, ή δεν τόλμησε να αγγίξει.
Επιπλέον, διότι θα έχει δεξαμενή πρόσθετης κοινοβουλευτικής στήριξης, από τους ανανεωτικούς του ΣΥΝ, ή ακόμη και από τους Οικολόγους, εάν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Τέλος, διότι είναι βέβαιο, ότι θα επενδύσει στη διαφορετικότητα της ΝΔ, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των θεσμικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανόμενου εκείνου της συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στη συνέπεια που δείχνει στις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει.
Έτσι, είτε θα προτείνει τον κο. Παπούλια, τον οποίο η ΝΔ δε θα αρνηθεί να ψηφίσει, είτε, για να πάρει ακόμη πιο αφοπλιστικό χαρακτήρα η μεθόδευση, κάποιο πρόσωπο που θα προέρχεται από τη ΝΔ, θα θεωρείται μετριοπαθής και ενδεχομένως, θα είναι αποδεκτός και από το επιχειρηματικό-εκδοτικό σύστημα.
Αλλά και να πάει κάτι στραβά στη συλλογή των 180 ψήφων, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα στήριξης από βουλευτές άλλων κομμάτων.
Ακόμη και του ΛάΟΣ, δεδομένου ότι από την ίδρυσή του το 2000, μέχρι και σήμερα, λειτουργεί ξεκάθαρα ως Δούρειος Ίππος του ΠαΣοΚ.

Πιο ασφαλής επιλογή για να έχει η ΝΔ σοβαρές ελπίδες επικράτησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι να αγοράσει πολιτικό χρόνο.
Με άλλα λόγια, να παρατείνει τη δεύτερη φάση διακυβέρνησης μέχρι το Μάρτιο του 2010. Τότε, θα πρέπει το ΠαΣοΚ, να αναλάβει το κόστος και την ευθύνη να παίξει ευκαιριακά πάνω στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως να επωμιστεί και το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας επιλογής.

Σημασία έχει για τη ΝΔ, ωστόσο, να αξιοποιήσει δημιουργικά τον πολιτικό χρόνο που θα αγοράσει, με αλλαγές σε πρόσωπα και μάλιστα, κάτω από το επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, δεδομένου ότι κάποιοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, επικεφαλείς οργανισμών κλπ., έχουν ξεπεράσει σε μακροβιότητα ακόμη και μητροπολίτες.

Σε επίπεδο πολιτικών επιλογών, πέρα από την υποχρέωση να συγκρατήσει το κύμα των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης σε εθνικό επίπεδο και να θωρακίσει την απασχόληση, είναι αναγκαίο να επενδύσει σε νέου τύπου πολιτικές.

Πολιτικές, οι οποίες, θα έχουν ριζοσπαστικό χαρακτήρα σε ότι αφορά την καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης και συναινετική προσέγγιση σε ότι αφορά ζητήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων της καθημερινότητας του πολίτη.

Επίσης, σε ότι αφορά το κομμάτι της πολιτικής επικοινωνίας, είναι κρίσιμο σημείο για τη ΝΔ, να προβάλει και να επιβάλλει τα δικά της θετικά μηνύματα και όχι να παρασύρεται στο λάθος να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το ΠαΣοΚ και ειδικά ο πρόεδρός του, μπορούν κάλλιστα να απαξιώνονται και από μόνοι τους. Δε χρειάζεται η σπουδή ή η φροντίδα οποιουδήποτε άλλου γι’ αυτό.

Εν κατακλείδι, είναι δυνατό η ΝΔ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να επικρατήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, εάν δει τα πράγματα με ψυχραιμία, λογική και πριν απ’ όλα τα άλλα, με αυτοκριτική διάθεση. Αποκλείοντας, ταυτόχρονα, όλα τα περίεργα σενάρια που μόνο σε ολισθηρούς δρόμους οδηγούν το κόμμα και την κυβέρνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: