Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Καμπάνα από Βρυξέλλες για κονδύλια αγροτών

ImageΚοινοτικό πρόστιμο συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή.


Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του ελαιολάδου, του βαμβακιού, της σταφίδας και των εσπεριδοειδών για τα οικονομικά έτη 1999 - 2004. Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.


Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης για το θέμα ανέφερε ότι: «Το πρόστιμο αυτό που αφορά 1999 – 2004, αφορά περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.». Όσον αφορά στην κατάσταση σήμερα ο υπουργός τόνισε τα παρακάτω: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίζεται με ευαισθησία το ΟΣΔΕ και όπως ξέρετε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και οι συνταξιούχοι απαλλάσσονται της καταβολής χρημάτων για τις αιτήσεις που υποβάλλουν στις Ενώσεις. Η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί παρ’ όλες τις προσπάθειες κάποιων να εκμεταλλευτούν τους αγρότες. Θέλω να τονίσω ότι όποιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί μεθόδους εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα.»


πηγή

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

To Δελτίο Τύπου για το πρόστιμο των 244 εκατ. ευρώ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα μας, ύψους 244 εκατ. ευρώ, για κακοδιαχείριση στο ΟΣΔΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής:

«Το πρόστιμο αυτό των 244 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο που στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αφορά την περίοδο 1999- 2004.

Επ’ ευκαιρίας θέλω να πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία όλο το σύστημα ΟΣΔΕ. Όπως ξέρετε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων αγροτών απαλλάσσεται της καταβολής για την αίτηση για το ΟΣΔΕ, ήδη έχει ομαλοποιηθεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες και από πλευράς αντιπολίτευσης και από πλευράς ορισμένων αγροτικών παραγόντων να παρεμποδίσουν και να εκμεταλλευτούν τον Έλληνα αγρότη.

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, με συνέπεια θα ολοκληρώσουμε το σύστημα του ΟΣΔΕ ώστε πράγματι επιδοτήσεις να παίρνουν οι πραγματικοί αγρότες, έτσι ώστε ο αγρότης να μη ζημιώνεται και όποιος συνεχίσει να χρησιμοποιεί μεθόδους που βαίνουν εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα».



Δήλωση Έξαρχου

Σε ό,τι αφορά το ΟΣΔΕ, ύστερα και από το αλαλούμ που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος, που θα εγγυάται την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την άρση των αδικιών και την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.



KKE

Η κυβέρνηση εμπαίζει και προκαλεί εκείνους τους φτωχομεσαίους αγρότες και συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν τους απαλλάσσει από το χαράτσι για την υποβολή αίτησης προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται όπως τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με αυτή την επιλογή της η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης το αιτήματος των μεγαλοαγροτών να καταργηθούν και οι ελάχιστες επιδοτήσεις που κατευθύνονται στην φτωχομεσαία αγροτιά. Εξυπηρετεί την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ για γρήγορο και άμεσο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να μείνουν οι λίγοι μεγάλοι που θα συγκεντρώσουν τη γη και παραγωγή και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Όλα αυτά τα χρόνια οι παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων, τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι παράνομες και καταχρηστικές, αφού απαγορεύεται το «τσεκούρεμα» τους, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει το 35% της συνολικής.

Καλούμε τους αγρότες και συνταξιούχους να μην αποδεχτούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι αλλά να διεκδικήσουν το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούνται και την επιστροφή όσων παράνομα και καταχρηστικά στο παρελθόν τους παρακράτησαν.