Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Η Τουρκία εξάγει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα

By Factorx

«Η Τουρκία δε θα γίνει ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου» δηλώνει σε συνέντευξη του στην αυριανή «Καθημερινή της Κυριακής» ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.


Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός εκτιμά ότι η χώρα του δε θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα, όσο αρνούνται να υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και οι άλλες χώρες της αρχικής τους προέλευσης. Καλεί επίσης τους έλληνες πολιτικούς να αναλογισθούν αν θέλουν την Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μια χώρα με δυσκολίες που μπορεί να τις μεταδώσει στην ευρύτερη περιοχή (!).



Όλα αυτά βεβαίως όταν όλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους διακομιστικούς σταθμούς λαθρομεταναστών από τη Μ. Ανατολή, την Κ. Ασία και την Ασία, προς την Ευρώπη. Μέσω της Τουρκίας περνούν στη χώρα μας, ήδη από το μέσον της δεκαετίας του 1990, λαθρομετανάστες από Ινδία, Πακιστάν, Κασμίρ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Καύκασο. Το κύμα αυτό επηρεάστηκε τα τελευταία χρόνια από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κασμίρ και τη Σομαλία, καθώς και από φυσικές καταστροφές, όπως το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία και σεισμοί στο Πακιστάν.



_____________________________________________________________________________________________

Σε αντίθεση με τους βαλκάνιους μετανάστες, για τους οποίους η Ελλάδα είναι χώρα τελικού προορισμού, η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών από την Ασία και την Αφρική χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης, προκειμένου να φτάσουν στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως μέσω των λιμανιών Πατρών και Ηγουμενίτσας. Σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας. Κύρια κέντρα συγκέντρωσης των προσφύγων στην Τουρκία είναι η Κωνσταντινούπολη και στο δυτικό τμήμα της χώρας το Αϊβασίκ, το Αϊβαλί και η Σμύρνη. Εκεί, υπάρχουν ολόκληρες συνοικίες που έχουν διαμορφωθεί σε στρατόπεδα-χώρους προσωρινής υποδοχής.



Οι διακινητές λαθρομεταναστών είναι κυρίως Τούρκοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Γεωργιανοί, Ιρακινοί και Αιγύπτιοι. Ωστόσο, σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι Έλληνες λαθροδιακινητές, οι οποίοι δρουν σε σχεδόν όλα τα κυκλώματα. Στα κυκλώματα έχει επίσης διεισδύσει και τα χρησιμοποιεί η τουρκική μυστική υπηρεσία, η ΜΙΤ.



Στην Ελλάδα έχουν βρεθεί άτομα, συνήθως με μακρά παραμονή στη χώρα μας, να χρησιμοποιούν πολιτιστικούς συλλόγους ή χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, ως κέντρα «εξυπηρέτησης» λαθρομεταναστών. Τους αποσπούν από 1.000 έως 5.000 ευρώ για να τους πάνε στη Δύση. Συνηθισμένη πρακτική τους είναι να κρατούν ομήρους μέλη των οικογενειών τους έως ότου εισπράξουν τα λεφτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: