Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Όταν δικάζει ο Μουφτής..

"Οι υπερασπιστές των μειονοτήτων, που μπορεί να σκίσουν τα ρούχα τους για το τζαμί στον Ελαιώνα, δεν θέτουν ζήτημα για τους ιεροδίκες της Θράκης.
Αυτοί οι σχεδόν γραφικοί υποστηρικτές του Ισλάμ δεν τολμούν να κρίνουν το περιεχόμενο της θρησκείας, αδυνατούν να μπουν στην ουσία του προβλήματος".

.
Το παρακάτω άρθρο υπογράφεται από την κ.Λώρη Κέζα
και αναδημοσιεύεται από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Το Βήμα":
.
"O κ. Νικολά Σαρκοζί θα λιποθυμούσε αν μάθαινε το νομικό καθεστώς της Θράκης. Ο γάλλος πρόεδρος, που πήρε θέση εναντίον της μπούρκας, πιθανότατα αγνοεί ότι στην άκρη της Ευρώπης υπάρχει γεωγραφική περιοχή όπου ο μουφτής παίρνει τις αποφάσεις αντί του δικαστή.
Γνωρίζοντας τη δική του πραγματικότητα, ήταν τολμηρό από μέρους του να τοποθετηθεί σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα, καθώς έχει διαδοθεί ευρέως μια αντίληψη περί σεβασμού των καταπιεστών. Θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα να κουκουλώνει ο μουσουλμάνος τις γυναίκες του σπιτιού του.
Ο Σαρκοζί πάντως ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στο Κοινοβούλιο και λέγοντας «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μέσα στην ίδια μας τη χώρα γυναίκες που να είναι σαν φυλακισμένες πίσω από ένα δίχτυ, αποκομμένες από την κοινωνική ζωή και στερούμενες της προσωπικής τους ταυτότητας». Δεν υπάρχει σε αυτή τη δήλωση μίσος της ετερότητας ή εμπάθεια.
Εξηγεί: «Αυτό δεν είναι η ιδέα που ο λαός της Γαλλίας έχει για τη γυναικεία αξιοπρέπεια». Καθώς η μπούρκα δεν συμβαδίζει με τις αρχές ελευθερίας που υπάρχουν στη Δύση, ο Σαρκοζί προχώρησε παραπέρα, προτείνοντας την απαγόρευσή της σε δημόσιους χώρους.
Στα καθ΄ ημάς ουδείς ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών της Θράκης, που υπόκεινται σε κανόνες πέραν του κράτους δικαίου.
Τώρα που έχει ανοίξει η...συζήτηση για τους μουσουλμάνους της χώρας μας είναι η κατάλληλη στιγμή για μια επανεξέταση του ζητήματος, νομοθετικά πλέον.
Το παράδοξο καθεστώς είναι άγνωστο στον πολύ κόσμο, καθώς μέχρι πρόσφατα η μειονότητα ζούσε περιορισμένη σε κοινότητες με φυλασσόμενες μπάρες. Αντε τώρα να καταπιαστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας με τη σαρία της Ελλάδας, που επιβλήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Είκοσι χρόνια αργότερα η Τουρκία υιοθετούσε πλήρως το ελβετικό Αστικό Δίκαιο, αλλά εδώ οι μουφτήδες συνέχισαν να κρίνουν τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις. Ετσι ο άντρας με τις πολλές γυναίκες αρκεί να εκφωνήσει τρεις φορές «σε χωρίζω» στην ανεπιθύμητη ώστε να πάρει διαζύγιο και, άμα θέλει, και την κηδεμονία των παιδιών.
Η μουσουλμάνα της Θράκης είναι καταδικασμένη στη μουγκαμάρα. Πέρυσι την άνοιξη για πρώτη φορά έγινε ένα βηματάκι προς τα εμπρός. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ροδόπης με απόφασή του αμφισβήτησε την ισχύ του ισλαμικού νόμου και αναγνώρισε στις μουσουλμάνες ίσα κληρονομικά δικαιώματα.
Γιατί άραγε δεν ξεσηκώνονται τα κόμματα και οι οργανώσεις για την παράβαση του Συντάγματος στη Θράκη; Υπήρξαν ορισμένες φεμινίστριες που μας ξεμπρόστιασαν στην Ευρωβουλή και στον ΟΗΕ, αλλά δεν ίδρωσε κανενός το αφτί. Αντιθέτως, κόπτονται όλοι για την υπεράσπιση ενός «διαφορετικού» τρόπου ζωής. Με οργανωμένο τρόπο και μπόλικη ανθρωπιστική αφέλεια προωθείται η εικόνα του καλοσυνάτου μουσουλμάνου που όχι μόνο δεν καταπιέζει τα θηλυκά αλλά τα ωθεί στην απελευθέρωση.
Μόνιμη επωδός ότι οι γυναίκες ενθαρρύνονται να σπουδάσουν- χωρίς βέβαια να αναφέρει κανείς την ιδέα της Τανσού Τσιλέρ, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας: οι κοπέλες που θέλουν να γραφτούν στο Πανεπιστήμιο να υποβάλλουν πιστοποιητικό παρθενίας. Στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς κάτι τέτοιο φαίνεται προοδευτικό, γιατί αναφέρεται σε σπουδές κορασίδων.
Στους δυτικούς η απαίτηση αγνότητας μιας ενήλικης ακούγεται απλά γελοία.
Οι υπερασπιστές των μειονοτήτων, που μπορεί να σκίσουν τα ρούχα τους για το τζαμί στον Ελαιώνα, δεν θέτουν ζήτημα για τους ιεροδίκες της Θράκης. Αυτοί οι σχεδόν γραφικοί υποστηρικτές του Ισλάμ δεν τολμούν να κρίνουν το περιεχόμενο της θρησκείας, αδυνατούν να μπουν στην ουσία του προβλήματος. Ωρύονται για μια πατημένη φωτοτυπία Κορανίου, αλλά αποσιωπούν τις ποδοπατημένες ζωές. Παριστάνουν ότι όλα είναι υπέροχα- πιθανώς επειδή δεν διαβάζουν εφημερίδες. Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι υπέροχος στα λόγια, όταν λένε π.χ. ότι ο σεβασμός στη γυναίκα είναι η υπέρτατη αρετή και από σεβασμό τις καλύπτουν, για να μην τις ορέγονται. Τις γυναικείες ορέξεις τις τακτοποιούν. Σύμφωνα με το Ταμείο για τον Πληθυσμό των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε χρόνο. Δίπλα σε αυτό το νούμερο ακούγονται λίγες οι 5.000 που χάνουν τη ζωή τους επειδή «ατίμασαν» τις οικογένειές τους (ζήτησαν να πάνε σινεμά ή βλεφάρισαν ένα γειτονόπουλο).
Ο κ. Νίκος Δένδιας, αν θέλει να είναι ευρωπαίος υπουργός σε ευρωπαϊκό κράτος, ας ακολουθήσει τη γραμμή Σαρκοζί. Η κατάργηση της θρακικής σαρίας θα ήταν μια καλή αρχή.
Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: