Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Η σύνοδος της Κέρκυρας....

«Η σύνοδος της Κέρκυρας μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης»


Το ζητούμενο της συνόδου ειναι να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή, σημείωσε νωρίτερα στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ.
Υπενθυμίζοντας ότι η σύνοδος της Κέρκυρας έρχεται έπειτα από μία σοβαρή κρίση, ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση» για τη σημερινή σύνοδο, που θα επιδιώξει την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας.
«Η Συνεργασία για την...
Ειρήνη είναι μια διαδικασία στρατηγικής σημασίας» τόνισε ο κ.Σέφερ υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας βασίζεται στις αρχές της Δήλωσης της Ρώμης και στην κοινή βούληση για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο.
Αναφερόμενος τέλος στην αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής σε θέματα ασφάλειας και τη σχετική πρόταση της Μόσχας, ο απερχόμενος γ.γ. της Συμμαχίας εκτίμησε πως η σύνοδος της Κέρκυρας έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης.
Τέλος, πριν δώσει τον λόγο στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Σέφερ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Έλληνες οικοδεσπότες της συνόδου για «το ευχάριστο περιβάλλον και τη γενναιοδωρία της φιλοξενίας».
Αργοπορημένος στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ποιος άλλος εκτός από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο και καλωσόρισε ο πρωθυπουργός διακόπτοντας την ομιλία του.

Πριν από την έναρξη της ΝRC ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.

Από τη ρωσική πλευρά, ο απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντ.Ρογκόζιν σημείωσε πως στόχος της Μόσχας είναι «η ανάλυση της κατάστασης στη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ» αλλά και η αξιολόγηση των συνθηκών : «Θέλουμε να δούμε» είπε, «αν ωρίμασαν οι συνθήκες για μια ενδεχόμενη έναρξη της διαδικασίας στρατιωτικής συνεργασίας».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μίλιμπαντ εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχουν νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας και είναι καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε μαζί με τη Ρωσία, παρά χωρίς τη Ρωσία».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: