Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

«Το τέλειο κτίσμα»


Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον Παρθενώνα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης το ερχόμενο Σάββατο.


Με υπότιτλο «Ο Παρθενώνας επισκιάζει το Μουσείο της Ακροπόλεως. Η αρχιτεκτονική του θέτει μέχρι σήμερα αινίγματα» ο συντάκτης Μπέρτολντ Ζέβαλντ επισημαίνει:


"Το ότι η Δημοκρατία είναι θησαυρός και ως τέτοιος χρήζει προστασίας, το γνώριζαν ήδη οι εμπνευστές της. Συνεπείς στο πιστεύω τους οι Αθηναίαι κατασκεύασαν πριν από 2.500 χρόνια τον Παρθενώνα, ο οποίος δεν ήταν μόνο ναός της Αθηνάς, αλλά και θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάγονταν τα αποθέματα χρυσού της πόλης-κράτους...


Μέσα στους αιώνες ο Παρθενώνας υπήρξε ναός, εκκλησία, φρούριο, τέμενος, ερείπιο. Οι σύγχρονοι Έλληνες αντιστάθηκαν στον πειρασμό να αναστηλώσουν το εθνικό τους σύμβολο με υπερβολικές παρεμβάσεις και πολυχρωμία.

Προτίμησαν αντ΄ αυτού να ενσωματώσουν στο κτίριο όσα αυθεντικά κομμάτια υπήρχαν και να αντικαταστήσουν ορισμένα με πεντελικό μάρμαρο. Με τον τρόπο αυτό ο Παρθενώνας παραμένει μεν αρχαίο ερείπιο, αποτελεί όμως ταυτόχρονα μνημείο για την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει το τέλειο."


Δεν υπάρχουν σχόλια: