Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Εκπλήξεις στις Η.Π.Α. από το αδύναμο δολλάριο!


Του Dexter Roberts

Κάτω από τη συνηθισμένη διπλωματική λεπτότητα, είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικά σημεία τριβής αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner θα ξεκινήσει τις συναντήσεις τους με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Wang Qishan ανησυχούν ότι οι γενναιόδωρη πολιτική δαπανών και ενισχύσεων της Ουάσινγκτον θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, μειώνοντας την αξία των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 1 τρισ. δολ. Τις ανησυχίες τους αυτές αναμένεται να μεταφέρουν στον Αμερικανό υπουργό οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατά την παραμονή του στη χώρα.

Το Πεκίνο παράλληλα προωθεί επιθετικά ένα πιο διεθνή ρόλο για το νόμισμα του, το ρενμίνμπι, κάτι που αναγκαία θα αποδυναμώσει τον ηγετικό παγκόσμιο ρόλο του αμερικανικού δολαρίου. Τον Μάρτιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan έκανε λόγο για ένα νέο "υπερεθνικό αποθεματικό νόμισμα" που θα αντικαθιστούσε το δολάριο. Ακολούθησαν συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap) μεταξύ της Κίνας και ορισμένων από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, όπως η Μαλαισία, η Νότια Κορέα και η Αργεντινή.
Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίες τις μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, αν και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί μειώνουν περαιτέρω τις δαπάνες τους. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι ο Timothy Geithner θα πιέσει τους Κινέζους αξιωματούχους να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στο νόμισμα τους έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η προσδοκία είναι ότι η ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος θα βοηθήσει να συρρικνωθεί το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών.

Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι οι Κινέζοι να εγκαταλείψουν τις ολιγαρκείς τους συνήθειες και να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος του κενού που άφησε η κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ο Geithner θα ενθαρρύνει το Πεκίνο να βρει νέους τρόπους για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση Φυσικά, ένα πιο ισχυρό ρενμίνμπι θα καταστήσει πιο ελκυστικά τα αμερικανικά αγαθά στην Κίνα.

Δυστυχώς, το Πεκίνο γνωρίζει καλά ότι το εγχείρημα της ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Και προς το παρόν, η ενίσχυση του κλάδου των εξαγωγών που έχει γνωρίσει σημαντικό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση και απασχολεί δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για το Πεκίνο, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον. Την περασμένη εβδομάδα το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα σειρά μέτρων για την υποστήριξη των εξαγωγών, που περιλαμβάνουν πιστωτικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 84 δισ. δολ. καθώς και νέες φοροαπαλλαγές σε βιομηχανίες εντάσεως εργασίας και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Στόχος είναι να "προστατευθεί το παγκόσμιο μερίδιο" των κινεζικών βιομηχανιών, αναφέρει δημοσίευμα στο Xinhuanet.com.
Μετά από μια κυβερνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Wen Jiabao, η Κίνα ανακοίνωσε την πρόθεση της να διατηρήσει "σταθερή" την αξία του νομίσματος της και σε "ένα λογικά ισορροπημένο επίπεδο" προκειμένου να βοηθήσει τους Κινέζους εξαγωγείς. Αυτό απέχει αρκετά από τα νέα που θα ήθελε να ακούσει ο Timothy Geithner λίγο πριν φτάσει για την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα ως υπουργός Οικονομικών.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: