Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Έλειπε ο λαός, νίκησε ο ΛΑΟΣ

Η εκλογική αναμέτρηση είχε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, πολλούς ηττημένους και απρόσμενο νικητή τον Γιώργο Καρατζαφέρη.


Ηττήθηκαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που έδωσαν πολύ μεγάλες διαφορές το απόγευμα για να εκτεθούν λίγο αργότερα. Ήταν κάτι ευχάριστο, διότι χρειαζόταν ένα τράνταγμα στους δημοσκόπους(με τις αμέτρητες έρευνές τους), που έχουν ξεφύγει από τον επιστημονικό τους ρόλο και έχουν καταντήσει delivery-boys εφημερίδων, κομμάτων και συμφερόντων.


Ήττα για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελεί η αποχή-ρεκόρ έστω και αν δεν ήταν εξολοκλήρου ενσυνείδητη πολιτική πράξη. Αναμφισβήτητα, όμως όλοι όσοι δεν προσήλθαν στις κάλπες δεν ήταν απλώς χαβαλέδες. Η απουσία τους έστειλε μήνυμα που έμεινε ανεπίδοτο, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των κομμάτων.


Ο κ.Κώστας Καραμανλής , ο “κυρίαρχος του παιχνιδιού” εδώ και χρόνια, στη δήλωσή του φάνηκε να μην κατανοεί το μήνυμα. Μας είπε πράγματα που έχουμε ξανακούσει και υποσχέθηκε να βαδίσει... στον ίδιο δρόμο της “υπευθυνότητας”. Δεν κατάλαβε ότι η αποχή, πίσω από την οποία προσπάθησε να κρυφτεί, είναι πλήγμα για την κυβέρνηση, όπως και η βαριά ήττα του κόμματός του μετά από πέντε χρόνια. Η τοποθετήσεις του όμως στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, διόρθωσαν την κατάσταση και έδειξε ότι το έλαβε το μήνυμα!


Τα μηνύματα δεν τα έλαβε ούτε ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αγνόησαν την αποχή μπροστά στη μέθη της νίκης. Μιας νίκης όμως που είναι πρώτα αποδοκιμασία της κυβέρνησης και μετά θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε, αλλά ταυτόχρονα έχασε αφού δεν κατάφερε να πείσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες. Οι πανηγυρισμοί είναι δικαιολογημένοι εντός ενός πλαισίου(από το 2000 χωρίς επιτυχία, συνεχείς ήττες Παπανδρέου), αλλά μέχρι εκεί.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από εξηγήσεις και δικαιολογίες υπέστη ήττα, όχι βάσει της περσινής φούσκας των δημοσκοπήσεων, αλλά βάσει των στόχων που είχαν τεθεί. Η εικόνα εσωτερικού διχασμού, η επιλογή Τσίπρα, ενός νέου πολιτικού με παλαιοκομματικό λόγο και τα γεγονότα του Δεκέμβρη κόστισαν, αλλά πάνω απ' όλα κόστισε η αλαζονική συμπεριφορά των στελεχών του όταν για λίγο έζησαν το παραμύθι των δημοσκόπων.


Το ΚΚΕ συγκράτησε τα ποσοστά του, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμών(εκτός ίσως από τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ). Όταν η Αριστερά δεν καταφέρνει να αντιπαρατεθεί στην παραλία και όταν δέχεται πίεση από κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ, τότε πρέπει να υπάρχει προβληματισμός και όχι ικανοποίηση.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά τους ξεφούσκωσαν στην κάλπη. Το αν θα αποδειχθεί μόδα ή αν πράγματι υπάρχει ένα ρεύμα προς το νέο αυτό κόμμα θα φανεί σε συνθήκες μεγαλύτερης συμμετοχής και πόλωσης, όταν θα αναγκαστούν να προβάλλουν το πρόγραμμά τους στο σύνολό του.


Ο μόνος πραγματικός νικητής των ευρωεκλογών είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κατάφερε να μακιγιάρει τα ακραία στοιχεία του κόμματός του και να παίξει με τα ένστικτα των νοικοκύρηδων, μιλώντας συνεχώς για τη λαθρομετανάστευση, την εγκληματικότητα, την Τουρκία και τα Σκόπια. Σε περίοδο κρίσης, σκανδαλολογίας και αύξησης της εγκληματικότητας υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι να ακούσουν τον ευέλικτο πολιτικό του λόγο.


Με τη συνεχή άνοδο του ΛΑΟΣ από αναμέτρηση σε αναμέτρηση, ο κ. Καρατζαφέρης κατάφερε ένα κόμμα προσωποπαγές, με μικρή ιστορία να το μετατρέψει σε διεκδικητή μιας μεγάλης μερίδας των δεξιών ψηφοφόρων και επομένως σε συνομιλητή της κυβέρνησης που μέχρι τώρα “δεν ήθελε σχέσεις με τα άκρα”. Μπορεί η προτίμηση των πολιτών στο συγκεκριμένο κόμμα να δείχνει μια ακροδεξιά και ξενόφοβη στροφή στην Ελληνική κοινωνία, αλλά η προτίμηση αυτή είναι γεγονός, που δεν μπορεί κανείς πλέον να αμφισβητήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: